Julkaistu    |  Päivitetty 
Emme ole pöllejä eikä pöljiä

Katastrofi MYK-kyydissä

21.1.2020 MYK:n välittämässä kuljetuskyydissä tuli katastrofitilanne.

Olin menossa Heinävedeltä Kuopioon kokoukseen. Kyyti tuli pihaan ja kuski vei minut pyörätuolissani autoon. Autossa pitää pyörätuoli kiinnittää asiallisesti neljän pisteen kiinnityksellä lattiaan kiinni. Mutta tehtiinkö näin?

Lähdettiin liikkeelle hakemaan taajamasta toisia matkustajia (kolme ihmistä)samaan kyytiin. Kun ajettiin mäkeä ylös, mistä piti kääntyä talon pihaan ottamaan vielä yksi matkalainen kyytiin, kuski jarrutti ykskaks sillä seurauksella, että pyörätuolini kippasi taaksepäin nurin menemään.

Vieressäni istunut toisen henkilön avustaja yritti estää pyörätuolia kaatumasta ja otti kädestäni kiinni yrittäen saada tuolia pystyyn siinä onnistumatta, koska itse oli turvavyössä kiinni.

Tässä rytäkässä käteni oli jännityksessä koko ajan jäi vielä pyörätuolin ja penkin selkänojan väliin ahdinkoon. Ei kuski edes reagoinut tapahtumaan. Piti huudella isoon ääneen, että pysähtyi ja kiersi ulkokautta avaamaan sivuovea ja siinä vielä seisoi ja kyseli, että meinasko tuoli kipata. Sanoin, että tule herran tähden nopeasti painamaan tuoli pystyyn.

Kun tuoli oli saatu ylös, rupesi kuski sadattelemaan, että eturemmit on jääneet auki.

Tuoli ei siis ollut lainkaan asianmukaisesti kiinnitetty autossa.

Kun viimein päästiin matkaan kohti Kuopiota, oli aikaa tuhraantunut matkalla niin paljon, että tulin puoli tuntia myöhässä kokoukseen, ja se toi taas lisäongelmia kokouspaikalla. Ei tästä reissusta pelkällä säikähdyksellä selvitty. Kotiin päin matkatessa kättä särki ja se oli niin kipeä, että ei voinut joka suuntaan käännelläkään. Seuraavana päivänä jouduin menemään lääkäriin, koska käsi oireili ja särky oli kova.

Lääkäri totesi, että ei ollut onneksi jänne mennyt poikki, mutta lihasrevähtymää on. Paraneminen vie ainakin noin 1–3 kuukautta, ja edessä on vielä fysioterapiaan meno, että liikeradat saataisiin pysymään toimivina. Ellei siitä ole apua, pitää mennä vielä lääkäriin ja lisätutkimuksiin. Nyt on jatkuva särky, joten särkylääkkeiden avulla pitää eteenpäin mennä. Käden kipeys rajoittaa nyt toimintakykyä päivittäistoimissa, joten toisen apua tarvitsee tavallista enenmmän.

Kuski kertoi, että on aloittanut taksin ajon maaliskuussa 2019, sitä ennen on ajanut puutavara-autoa neljäkymmentä vuotta. Ei siis ole ihme, että ei ole kokemusta pyörätuolin käsittelystä ja taksipalvelusta.

Soitin MYK-keskukseen ja kerroin tapahtuneen. Totesivat, että heidän pitää palaveerata ja tutkia tapahtuma, mutta ei ole kuulunut mitään yhteydenottoa MYKin puolelta. Siellähän on tärkeää vain se, että säästöjä tulee matkakuluissa. Tuleehan niitä, kun asiakkaat runnotaan taksin kyydissä niin vaivaseksi, että ei voi lähteä mihinkään kotoa kulkemaan.

Tämähän on todettu yhdessä moneen kertaan: ei toimi kuljetukset ei. Saa nähdä, tarjoaako mykki vielä jatkossa saman taksin kyytiä. Ilmoitin kyllä, että en lähde jatkossa enää siihen taksikyytiin. Oma terveys on kuitenkin tärkein juttu.

Kommentoi

Hae Heilistä