Julkaistu    |  Päivitetty 
Hyvää hukkaa ken pelkäisi

Kolme sutta on nähty torilla

Varsin leppoisia ja harmittomia ovat siellä nuo Kosiosusi ja Morshukka. Sen sijaan se kolmas, eli torilava, nostaa aiheellisesti kysymyksen kunnallisveroeuron kuluttajansuojasta.

Onko todella niin, etteivät suunnittelijat ja rakentajat omaa oikeata tietoa Kauppakadun korkeudesta, josta torilavan virheet saivat alkunsa. Toriparkki-yhtiöllä näyttää myös olevan enemmän päätösvaltaa veroeurojemme käytöstä kuin vaaleilla valituilla päättäjillä jättäessään siihen suunnitellun hissin rakentamatta ja käyttäessään sen tilan tarvittavaksi poistoilmakuiluksi.

Kuinkahan moni rakennuttaisi ja suunnitteluttaisi talonsa tällä joukolla, joka ei huomioinut poistoilmakuilun tarvetta aiemmin ja pilasi näin myös torilavan.

Juuan kunta näyttää päättäneen panna pisteen kehnolle julkiselle rakentamiselle. Samaa voisi suositella Joensuulle, jonka kantapäissä pitäisi olla jo tuntoa näistä susista, poliisitalo, Areena, homekoulut ja -päiväkodit. Silti poliittisten päättäjien kielenkäyttöön näyttää iskostuneen varsin pysyvästi hintakilpailu.

Hankintalain tarkoitus lienee ollut verovarojen järkevämpi käyttö, mutta käytäntö osoittaa, että siitä muodostui rakennusyritysten lottovoitto, tänä vuonna rakennetaan, ensi vuonna puretaan. Kilpailuttaminen hinta edellä ja kiire rakennettaessa, urakan jakaminen edelleen halvimmille tekijöille takaa epäonnistuneen lopputuloksen.

Jukolankadulle rakennetaan parhaillaan suurta päiväkotia pressujen alla jatkuvassa vesisateessa. Toivotaan sille pitkää ikää, mutta pidetään rakennusvuosi kuitenkin mielessä.

Julkisessa rakentamisessa näyttää olevan se erityispiirre, ettei kukaan joudu koskaan mihinkään vastuuseen näistä virheistä. Urakoitsija voi toki mennä konkurssiin kuten taisi käydä torilavan kohdalla ja sen myötä poistui vastuusta, mutta suunnittelijat ja teettäjät eivät vastaa mistään.

Kaupunkisuunnittelumme näyttää keulivan muutenkin. Bussiliikenteen keskittäminen kapealle Koskikadulle herättää paljon huomiota. Voisiko nyt kavennettavasta Siltakadusta leikata siivun tämän leventämiseksi vai pitäisikö Koskikatu sulkea kokonaan muulta kuin bussiliikenteeltä, poistuisiko samalla Yliopiston apteekin kohdalta räjähdysmäisesti kasvanut asiakkaitten invalidisoituminen.

Ainoa, joka maksaa viulut on, on kuntaveron maksaja, jonka hartiat kapenevat jatkuvasti edistyneen verosuunnittelun, vakuutuskuorten ja pääomatulojen kunnallisverottomuuden ansiosta.

Kommentoi

Hae Heilistä