Julkaistu    |  Päivitetty 
Minna Reijonen

Kansanedustaja Reijonen vastaa

Mielipidekirjoituksessa 22.1. 2020 kirjoittaja piti fiksuna tekona, että hallitus pienensi verotuksessa hyväksyttävää kotitalousvähennyksen määrää. Perusteluna käytettiin, että tämä veroetu palvelee vain hyvätuloisia.

Veroedun heikentäminen tuntuu olevan hyvin heiveröisesti perusteltu. Tämä kotitalousvähennys nimenomaan on mahdollistanut kodin pieniä remontteja.

Samoin tämä on auttanut hoito- tai hoivatyön teettämisessä kotiin. Tähän voidaan lukea esimerkiksi vammaisten ja lasten hoitoa.

Samoin pukeminen, syöttäminen ja peseminen mainitaan verohallinnon ohjeissa. Kuten myös kauppa-asioilla tai apteekissa käynnit.

Suosittelen tutustumaan verohallinnon ohjeisiin tarkemmin kotitalousvähennyksen osalta. Vero.fi -sivuilla kerrotaan sanatarkasti merkittäviä ohjeistuksia: ”Jos vähennys ylittää valtion tuloveron määrän, ylittävä osa vähennetään kunnallisverosta, vakuutetun sairasvakuutuksen sairaanhoitomaksusta ja kirkollisverosta näiden verojen suhteessa.”

Eli kyseessä ei todellakaan ole vain hyvätuloisten etu, vaan se voidaan huomioita monella tapaa.

Toki olisi hyvä, jos hallitus muuttaisi kotitalousvähennyksen käyttöoikeuden jaettavaksi isommissa menoerissä usean vuoden ajalle.

Näyttää tämän hallituksen ajama linja kotitalousvähennyksen osalta olevan toisenlainen. Valitettavasti tässäkin hallitus unohti Suomen työllisyyden parantamisen, paitsi lisäämällä omia avustajiensa määrää runsaasti.

Kommentoi

Hae Heilistä