Julkaistu    |  Päivitetty 
Kyll mä oon

Vamman kanssa vielä pärjäisi, mutta...

... kuinka kestää ympäristön ja yhteiskunnan asenne?

Nämä viisaat sanat olen jostakin lukenut, ja voin täysin yhtyä niihin.

Vammaisuus johtaa monesti pienelle työkyvyttömyyseläkkeelle, koska sitäkään työpanosta, jonka voisi yhteiskunnalle antaa, ei huolita.

Vammaisuus antaa kuitenkin monelle terveelle leveänkin leivän. Osa saa sen ansaitusti työskentelemällä aidosti vammaista tukien.

Mutta paljon on myös niitä, jotka myös saavat hyvää palkkaa vammaisten kustannuksella mutta toimivat näiden etuja polkien, pyrkien minimoimaan lain heille suomat etuudet.

Minimi on maksimi, sanoo Siun soten vammaispalvelu.

Kun näin on, eikä mitään lainsäätäjän toiveajatteluun pohjautuvaa harkinnanvaraisuutta ole, luulisi riittävän henkilömitoituksen kattavan varsinaiset sosiaalityöntekijät – ilman kallista johtajaporrasta.

Valitustilanteissa kielteisten päätösten puolustaminen hallinto-oikeuksille on ajanhukkaa, kuten tietysti myös valittaminen.

Kuljetuspalvelujen ongelmat ovat herättäneet ehkä eniten keskustelua. Kaikilla paikkakunnilla, jotka järjestävät ne erilaisten kyytikeskusten avulla, on ongelmia, mutta oma MYK:imme taitaa olla valtakunnan surkein.

Sen ongelmat alkoivat jo syntymäparahduksesta, mutta vammaisneuvoston sitkeydellä ja jopa mielenosoituksilla niihin saatiin asteittain korjauksia, jotka katosivat vammaispalvelupäällikön vaihduttua ja Joensuun sosiaali- ja terveyslautakunnan riisuttua ne Siun sote -kuntoon.

Vammaispalvelulain mukaisten matkojen irrottamiseksi MYK-keskuksesta kerätty kansalaisadressi kansanedustajineen ei näytä aiheuttavan Siun sotessa muuta kuin tilastonikkarointia, joka ei kestä kriittistä tarkastelua.

Toivottavasti ylijyrätyt kansanedustajat ryhtyvät hankkimaan lihaa luitten päälle Suomen ratifioiman YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen suhteen ja vammaisten itsemääräämisoikeuden parantamiseksi.

Siun soten vammaispalvelu toistaa toistamasta päästyään, ettei vammaisella ole päätäntävaltaa itseään koskevissa asioissa.

Me suomalaiset katselemme kauhistuneina elokuvia ja dokumentteja vammaisten ja mielisairaiden vuosikymmenten takaisesta kohtelusta. Olisiko jo aika tarkentaa katsetta nykypäivään?

Vielä lopuksi vammaispalvelijan suulla lausutut sanat: ”Edestäsi sinä tämän löydät.”

Sen vuoksi nimimerkillä,

Kommentoi

Hae Heilistä