Julkaistu    |  Päivitetty 
Kolmen suloisen lapsen isä

Kiusaamiselta ei saa sulkea silmiä

Meinasin laulaa karaokessa laulun ”Sellaista elämä on”, mutta edesmennyt viisitoistavuotias nousi mieleen ja pala kurkkuun, kun olisi pitänyt laulaa että ”Sinä kulkija kuustoistavuotias, mikä särki sun sisimpäsi? Sekö leikkinyt on sinun tunteillas, jolla lämmin on pelkästään käsi...”

Kuvottaa, ärsyttää, suututtaa. Miksi tästä pitää puhua ja puhua ja puhua varmaan maailman tappiin saakka?

Kiusaamiseen pitää tulla nollatoleranssi, sitä ei pidä sietää yhtään!

Kiusaajat erityisluokille, toisistaan pitävät lapset samoihin ryhmiin, ja koti, koulut ja kolmas sektori, yhdistykset ja urheiluseurat, kaikki yhdessä yhteistyöhön!

Ei voi olla niin, että omat lapsemme tuovat vuodesta toiseen kotiin kertomuksia, kuinka yhtä ja samaa lasta kiusataan koulussa, ja kiusaaminen jatkuu urheiluseuran harkoissa ohjaajien ja vanhempien silmien alla – eikä kukaan näytä ymmärtävän, mistä on kysymys.

Eikä tämä yksi ole ainoa, jota kiusataan. Sitä vanhempaa tai opettajaa, joka tässä kohdassa vähääkään ajattelee, että ”ketä muka kiusataan”, kehotan lukemaan 8.8.2019 julkaistun Iltalehden pääkirjoituksen: Avaa silmäsi, pese korvasi ja juttele lasten kanssa. Voit kuulla uskomattomia asioita, kun vain jaksat kysellä ja kuunnella.

Kertoipa lapsi mitä tahansa, niin aikuisten pitää mennä, olla, aistia ja nähdä, mitä heidän silmiensä alla oikeasti tapahtuu. Opettajat ja seuravalmentajat ja -ohjaajat ovat tässä aitiopaikalla.

Ilta-Sanomissa oli taannoin lueteltu seitsemän tapaa, joilla kiusaamisesta selviää.

Ei voi olla oikein, että kiusatun pitää kovettaa kuorensa kestääkseen kaiken. Eivät puheet kiusaamisen ”joskus loppumisesta” ja kannustus ”olla vahva” auta lasta pätkääkään.

Voisin minäkin neuvoa kokemuksesta, että ole vahva, hanki voimaa ja vedä kiusaajia turpaan niin kuin itse tein peruskoulussa aikoinani, ja kiusaajat saivat sitä, mitä kerjäsivät. Yläasteella sain ollakin jo aika rauhassa, kunnes aseeksi otettiin ”syrjintä” ja syyksi siihen poliittinen tausta ja mielipiteet.

Monesti ajatellaan, että keinoja koulukiusamisen kitkemiseksi on, jos niitä olisi ”varaa” käyttää.

Koulukiusaamisen seurauksia ei voida rahassa mitata!

Vaikka kaikki opettajat välitunnilla ulos, jos se lopettaa koulussa kiusaamisen.

Kommentoi

Hae Heilistä