Julkaistu    |  Päivitetty 
Kaarina Karhapää

Keskustaan rakennettu baana helpottaisi kulkemista

Vapaudenpuisto myllätty, roskikset liian lähellä kahviloita.

Tori ei olekaan sellainen rauhallisesti oleskelevien paikka kun ennen muinoin kreikkalaisessa agorassa (tori).

No ei nyt. Pakko on rakentamiset viedä loppuun. Vapaudenpuistosta voi tulla uusi vapauttava eikä säilyä vanhana juopottelevien rinkinä. Vapaudenpuisto muuttuukin nimensä veroiseksi Vapauden Puistoksi. Siinä kaikille tilaa riittää ja kaikille paikkoja on.

Roskikset ajavat asiaansa puhtaan Joensuun puolesta. Mihin viskaat karkkipaperit, munkin jämät ja muut roskat, ellet maahan, jos ei ole roskiksia. Varmaan niihin voit myös lajitella. Opit tärkeää lajittelemisen taitoa, ellet ole vielä harrastanut sitä kotiroskissasi.

Millainen Joensuun keskustan olisi syytä olla?

Monta asiaa olisi huomioitava, jotta se saavuttaisi vetovoimansa. Paras vetovoima on helppokulkuisuus.

Invalidit, vanhukset, urheilijat, tavalliset kulkijat ja kärryjä työntävien pitää löytää kulkuväylänsä. Tehtäisiinkö Hesan tavoin baana (Mechelininkatu–Mannerheimintie), jossa juoksijat, pyöräilijät ja kävelijät menevät omalla vauhdillaan. Mistä mihin? Muun muassa Rautatieasema–Mehtimäki.

Nyt baanaa suunnittelemaan. On varmasti keväällä valmistuvia insinööritaitoja omaavia. Töihin ja tulosta!

Vielä toriin lisäisin, jos olisin päättäjä, palkkiosysteemin torille vaivautuneille. Etenkin autoilijoille sallisin joka 10. parkkitunnin maksuttomana. Johan autovirta tulvisi. Parkkimaksutkin lisääntyvät, kun autot kurvaavat sisään 10. kerran toivossa.

Tori tuokoon todellista hulinaa Joensuuhun. Uusi lava on monenlaisten toimijoiden turvallinen tarjotin. Tarjotkoon se myös silloin, kuin ei ole varsinaisia juhlia ja festareita. Saisipa muun muassa työttömät touhuta omaa asiaansa näytelmin, lauluin ja runoin.

Tietysti muutkin ryhmät ovat tervetulleita. Satuja, runoja, lauluja sekä sketsejä olisi korvien kiva kuulla. Kaikenikäiset ja -muotoiset lavalle strippaamaan ja muuta iloa aikaansaamaan.

Torilava voisi olla tuottava myös siten, että varakkaammat toimijat maksaisivat kunnon vuokran. Torilavan ohjelma sisältäen myös maallikoiden sysäämän on saatava hyvissä ajoin torin vieressä olevaan tv-ruutuun. Siitä turistikin näkee.

Joensuun tori muistuttaa uudistusten jälkeen antiikin aikaista agoraa. Ateenassa, Kreikassa, se oli kaupallinen, sosiaalinen ja hallinnollinen paikka eikä siitä puuttunut oikeudenmukainen oikeuden käyttö. Alueen ympärillä oli merkittäviä rakennuksia temppeliäkään unohtamatta.

Joensuu, nauti ja kiitä sijainnistasi, asukkaistasi ja niin lännestä kuin idästäkin sekä pohjoisesta että etelästäkin tulevista matkailijoistasi. He, jos ketkä ovat kaupunkimme suola.

Heidän ja meidän varaan on hienoa rakentaa nykyistä ja tulevaista Itä-Suomen helmeä, Joensuuta.

Kommentoi

Hae Heilistä