Julkaistu    |  Päivitetty 
Johanna Mustonen,

Ilahduta ikäihmistä antamalla aikaasi

Kaunis kesä on saapunut meille pitkän talven jälkeen Pohjois-Karjalaankin.

Jos pohdit, mitä tekemistä keksisit tai mihin osan vapaa-ajastasi laittaisit, pyytäisin sinua miettimään mahdollisuutta ilahduttaa jotakuta lähipiiriisi kuuluvaa tai naapurissasi asuvaa ikäihmistä.

Kävelyllä käyminen, pihakeinussa jutteleminen tai yhdessä kahvikupin ääressä vanhojen valokuvien katselu jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

Pienestäkin seurana olosta ja avusta voisi olla yksinäiselle tai toimintakyvyn heikkenemisestä kärsivälle vanhukselle suuri ilo. Ikäihmiset ovat menneen ajan tietopankki ja itse olen kiitollinen siitä, miten monenlaisia tarinoita olen heiltä kuullut ja miten historian tapahtumat ovat heränneet omassa mielessäni eloon, kun seniorit ovat kertoneet iloja, suruja ja selviytymistarinoita elämästään ja kotimaastamme menneiltä vuosikymmeniltä.

Moni ikäihminen on elämäntilanteessa, jossa tarvitsisi esimerkiksi ulkoiluseuraa, pientä kaupassakäyntiapua, imurointia tai kukkien kastelua, mutta heillä ei ole juuri nyt ketään, joka voisi auttaa tai heillä ei ole varaa maksaa itselleen liian kalliista palveluista, eivätkä he ole vielä oikeutettuja julkisiin paleluihinkaan.

Ns. palveluiden väliin putoavat ikäihmiset ovat itseäni huolestuttava asia tänä päivänä ja toivon, että arvoisat päättäjät ja uudet eduskunnassa työnsä aloittaneet kansanedustajat kiinnittäisivät huomiota näihin ikäihmisiin.

Arvokas vanhuus ja heitä kunnioittava asenne käytännön teoissa ovat tärkeitä asioita maamme rakentaneille arjen sankareille.

Kommentoi

Hae Heilistä