Julkaistu    |  Päivitetty 
Jaana Puranen,

Painetta lisää asumiseen ja arkeen

Kaupunkirakennelautakunta päätti viime vuonna vuokratontilla olevien omakotitalojen ja nyt rivi- sekä kerrostalojen vuokraehdot. Uusia hintoja porrastetaan niillä tonteilla, joilla sijaitsee alkuperäiset asuinrakennukset ja tontin vuokra yli kaksinkertaistuu nykyisestä.

Käytännössä monilla vuokra nousee useita kymmeniä euroja, pahimmillaan lähes sata euroa, kuukaudessa muiden asumiskustannusten (esim. korjaus ja sähkö) nousun lisäksi, vaikka maksukyky ei ole parantunut. ARA-kohteiden vuokrat nousevat myös.

Korotukset tulevat voimaan kymmenen vuoden kuluessa. Lautakunnassa ilmoitin eriävän mielipiteeni siirtymäajan pituuteen. Olisi inhimillistä, että edes siirtymäaika olisi pidempi, koska päätös taloyhtiöissä asuvia kohtaan on eriarvoistava. Kaupunki on päätöksellään aiheuttanut lisäpainetta asukkaille.

Rivi- ja kerrostalojen korotukset haluttiin samalla periaatteella kuin omakotitalojen korotukset, vaikka taloyhtiön osakkaan vaikutusmahdollisuus omiin asumiskustannuksiin on pieni. Vaihtoehdoksi kaupunki tarjosi lisärakentamista tontille, rakennusten purkua, tontin siivousta ja muuttoa muualle.

Kun taloyhtiö on vuosikymmeniä vanha ja tontinvuokra on ollut sidottu elinkustannusindeksiin, on asukkailla ja osakkailla ollut täysi syy uskoa vuokratason vakauteen. Nyt näin ei olekaan.

Asuminen on ihmisen perustarve. Koti on tärkeä. Useimmille oma asunto on lähes koko elinajan pituinen sijoituskohde, josta luopuminen ei käy sormia napsauttamalla. Varsinkaan, jos ei löydy ostajaa. On eri asia hankkia asunto uudesta yhtiöstä, koska tällöin tietää, mihin sitoutuu. Kun kyseessä on vanha asunto-osakeyhtiö, tätä harkintamahdollisuutta ei ole.

On sanottu, että mitäpä tästä, asumistuki (yleinen tai eläkkeensaajan) auttaa asumisen ongelmissa. Tosiasiassa asumistuki ei ratkaise kaikkia tilanteita. Joukossa on väliinputoajia, jotka eivät mahdu tuen saajiin – vaikka ehdottomasti pitäisi.

Tässä myös yhteiskunnan rahaa käytetään toisen julkisen toimijan hyväksi.

Kommentoi

Hae Heilistä