Julkaistu    |  Päivitetty 
Kaisa Korhonen,

Suomi tarvitsee ammattilaisia

Viime vuosina koulutusjärjestelmää on heikennetty kautta linjan, alkaen varhaiskasvatuksesta aina korkeakoulutukseen ja tutkimukseen asti.

Pienen maan vahvuus voi perustua vain vankkaan osaamiseen ja tuotekehitykseen – siksi rahoitus on korjattava pikaisesti. Vain niin yrityksemme menestyvät ja vain niin maamme ja kansalaisemme menestyvät. Itä-Suomessa joillain aloilla työvoiman saatavuus uhkaa jo yritysten toimintaedellytyksiä ja samaan aikaan syrjäytyneiden nuorten määrä kasvaa.

Ammatillinen koulutus on uudistunut enemmän kuin koskaan, samaan aikaan muuttui lainsäädäntö, rahoitus ja tietojärjestelmät sekä opetussuunnitelmat. Uudistuksessa on paljon hyviä ajatuksia: Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma – jokainen opiskelee omista lähtökohdistaan saavuttaakseen sen osaamisen, jota ammatti vaatii.

Näyttötutkintojärjestelmä yksinkertaistui. Yhteistyö työelämän kanssa tiivistyy ja ammattia voidaan oppia monella tavalla, myös työvaltaisesti.

Mutta metsään mentiin jo ennen uudistuksen alkua: rahoitusta leikattiin sadoilla miljoonilla, opettajista joka neljäs tai viides irtisanottiin ja lähiopetusta vähennettiin merkittävästi.

Jäljelle jääviltä opettajilta odotetaan nyt yhä enemmän henkilökohtaista ohjausta, enemmän kirjaamista ja hallintoa, samaan aikaan opetussuunnitelmien uudistamista ja verkkokurssien laatimista sekä yhteydenpitoa työelämän kanssa.

Opettajakunnasta sen huomaa – monet ovat perin uupuneita ja harkitsevat alan vaihtoa. Uudistuksen hyvät ajatukset toteutuvat resurssipulan vuoksi vajavaisesti, opettajat eivät ennätä jalkautumaan tarpeeksi työpaikoille, opiskelijat joutuvat opiskelemaan enemmän itsenäisesti – eivätkä kaikki siihen kykene. Eniten kärsivät tukea tarvitsevat opiskelijat.

Ammatillisen koulutuksen rahoitusta on lisättävä tuntuvasti ja opiskelijoiden toimeentulosta on huolehdittava niin, että he voivat keskittyä opiskeluun. Silloin nuorillamme on mahdollisuus kasvaa ammattiin ja työhön. Silloin voimme jatkossakin luottaa ammattitaitoisiin työntekijöihin.

Kommentoi

Hae Heilistä