Julkaistu    |  Päivitetty 
Terttu Turunen

Omaishoitajat on unohdettu

Julkisuudessa on noussut kohu vanhustenhoidon puutteista koskien tehostettua palveluasumista ja laitoshoitoa. Yksi hoitajaryhmä on kokonaan unohdettu: me omaishoitajat.

Suuri osa omaishoitajia hoitaa laitoskuntoista läheistään ympäri vuorokauden, siis hoitaa kaiken ja valvoo 24/7. Minulle on tullut paljon yhteydenottoja väsyneiltä omaishoitajilta, jotka eivät jaksaisi hoitaa, mutta on ”kun on pakko”.

Omaishoidon lakisääteiset vapaat kolme päivää kuukaudessa eivät riitä omaishoitajaa työkuormituksesta palautumaan. Mahdollisuus on saada lisäpäiviä, mutta päivät ovat tiukassa hoitopaikkojen puutteen vuoksi. Omaishoitajat eivät myöskään halua, että omaisia ripotellaan ympäri pitäjää vuodepaikoille, koska omainen palautuu sieltä huonommassa kunnossa kuin on ollut lähtiessään.

Omaishoidon vapaan pitämiseen tarvitaan lisää paikkoja, joissa ei makuuteta omaista sängyssä. Tästäkin syystä omaishoitajat usein jättävät vapaansa pitämättä ja sitten itse väsyvät.

Perhe- ja ryhmäkodit eivät voi ottaa esimerkiksi muistisairasta, koska hän ei kestä koko yötä sängyssään.

Omaishoitaja ei varmasti valita väsymystään tarpeettomasti, vaan viimeiseen saakka hoitaa läheistään jaksamisen rajoilla. Eräs omaishoitaja kertoi, että jos voisi viikon kuukaudessa säännöllisesti levätä, mutta paikkaa ei ole mihin läheisensä veisi, kun ei ole varaa itse maksaa yksityiseen laitokseen.

Siun soten omaishoidon palveluohjaamisen henkilöstö on tällä hetkellä työmäärään nähden alimitoitettu, joten henkilöresurssia ei riitä riittävään omaishoidon tuen saajien jaksamisen seurantaan.

Omaishoidon palkkioon tuli noin1.87 prosentin korotus, mutta verotus nousi. Pienin korvaus omaishoitajan ympärivuorokauden työstä on 399,91 euroa, josta menee vero. Omaishoidon vapaapäivien pitämiseen on vaihtoehtona myös palveluseteli, jolla voi ostaa valitsemastaan yksityisestä hoitopaikasta hoitoa tai pyytää hoitaja kotiin. Myönnetty palveluseteli on 300 euroa kuukaudessa. Setelillä saa hoitajan kotiin vähän yli kahdeksan tuntia ja laitoshoidossa alle kaksi ja puoli vuorokautta.

Toivon, että kuntapäättäjät heräävät myös kuuntelemaan mitä omaishoitajilla on kerrottavaa. Jokainen kunta antaa määrärahat Siun sotelle!

Siun soten alueella on kriteerit täyttäviä omaishoitajia noin 1  150 ja varmasti omaisiaan hoitavia on tuplamäärä, ketkä eivät täytä laadittuja kriteereitä. Mitä tapahtuu, kun omaishoitajat väsyvät?

 

// Juttua muokattu 7.2.2019 klo 8.14: Kirjoituksesta korjattu toimituksen alkuperäisestä mielipidekirjoituksesta väärin ymmärtämä asiavirhe, jonka vuoksi jutussa luki, että setelillä saa hoitoajan kotiin vähän yli kahdeksan tuntia ja laitoshoidossa alle kaksi ja puoli tuntia vuorokaudessa. Todellisuudessa setelillä saa hoitajan kotiin laitoshoidossa alle kahdeksi ja puoleksi vuorokaudeksi.

Kommentoi

Hae Heilistä