Julkaistu    |  Päivitetty 
Alia Dannenberg

Stoppi sähkönsiirrolla kuppaamiselle

Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtoyhtiö, joka käyttää monopoliasemaansa hyväkseen poskettomalla siirtohinnoittelulla. Maksajina ovat tavalliset ihmiset, joiden on pakko olla monopoliyhtiö Carunan sähkönsiirron asiakkaita.

Taustalla on viime vaalikaudella tehty päätös sähköverkkojen myynnistä Fortumilta muun muassa Carunalle. Vasemmistoliitto oli silloisista hallituspuolueista ainoa, joka vastusti näitä kauppoja.

Luonnollisen monopolin myynti oli iso virhe, josta tällä hetkellä joutuvat maksamaan lukemattomat pieni- ja keskituloiset ympäri Suomea.

Veroparatiisi- ja velkajärjestelyidensä ansiosta Caruna maksoi vuoden 2017 146 miljoonan euron liikevoitostaan yhteisöveroa Suomeen ainoastaan 6 miljoonaa. Suomessa yhteisöveroprosentti on 20. Miten siis on mahdollista, että veroja maksettiin vain 4 prosenttia liikevoitosta?

Caruna on monikansallinen yhtiö, joka lainaa sisäisesti tytäryhtiöilleen rahaa markkinakorkoa huomattavasti korkeammalla korkoprosentilla. Nuo sisäiset korot saa Suomessa vähentää verotettavasta tulosta.

Yhtiön tilinpäätöksestä ilmenee, että tällä korkokikkailulla Caruna valutti ulkomaille tuloksestaan 60 miljoonaa euroa. Siksi valtiolta jäi saamatta 12 miljoonaa euroa yhteisöverotuloja.

Nykyisessä asuinpaikassani Joensuussa harmittaa se, että perheineni olen pakotettu Carunan ”asiakkaaksi” (lue: kupattavaksi). Sähkön siirtomaksut ovat paljon suuremmat kuin itse sähkölasku.

Monopolilla on helppo rahastaa.

Mielestäni tällaisten ihmisten perustarpeisiin liittyvien monopolien ei pitäisi olla yksityisen sektorin häikäilemättömien piraijojen ja pörssihaiden rahantekokoneita, vaan julkisomisteista palvelua kansalaisille lähes omakustannehintaan.

Siispä esitän, että tämä laillistettu rosvous lopetetaan ja Caruna kansallistetaan.

FT, KTM,

kansanedustajehdokas (vas.)

Kommentoi

Hae Heilistä