Julkaistu    |  Päivitetty 
Juha-Pekka Rusanen

Sosiaaliturva uudistettava tähän päivään

Tulevan vaalikauden merkittävä kysymys on sosiaaliturvauudistus (sotu). Olen vahvasti sitä mieltä, että tavoitteena täytyy olla pitkällä aikajänteellä selkeä järjestelmä.

Pätkätyöt, projektit ja kevytyrittäjyys lisääntyvät, eikä nykyinen sosiaaliturva vastaa nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Työttömän tai pätkätyöläisen ei koskaan pitäisi joutua miettimään, onko työkeikan vastaanottaminen kannattavaa. Meillä on paljon työttömiksi joutuneita ammattitaitoisia ihmisiä, jotka haluaisivat kohentaa elintasoaan ottamalla lyhytaikaistakin työtä vastaan, mutta byrokratia ja sosiaaliturvan viidakko estävät sen.

Sosiaaliturvan piirissä on paljon mahdollisuuksia purkaa turhaa byrokratiaa ja vapauttaa resursseja hallinnosta ihmisten auttamiseen.

Perustuloa kritisoivat puhuvat ”laiskottelurahasta”.

Totuus on päinvastainen, koska tavoitteena ei pidä olla anteliaampi tai kitsaampi sosiaaliturva, vaan modernisoitu perusturva, jonka ansiosta kynnys tehdä töitä madaltuu kannustinloukkujen purkautuessa.

Uudistuksessa ei pidä hakea uusia tukia vanhojen päälle, vaan yhdistää sekavan tukimallin eri osia yhdeksi selkeäksi ratkaisuksi.

On muistettava, että perustuslaki takaa nytkin kaikille perusturvan. Kyse on vain siitä, järjestetäänkö se nykyisellä, byrokratiaa ja kannustinloukkuja vilisevällä, vai paremmalla tavalla.

Kommentoi

Hae Heilistä