Julkaistu    |  Päivitetty 
Kikkis Mikkola

Lähiopetuksen taso leikattiin alas

Olemme lukeneet syksyn mittaan uutisia ammattikoulutuksen tason laskusta.

Viimeiset uutiset ovat tulleet Lahdesta, jossa lähihoitajaksi opiskelevat oppilaat ovat olleet huolissaan lähiopetuksensa tasosta. Eikä tuo tilanne ole hyvä meillä Joensuussakaan, toisen vuoden lähihoitajaopiskelijat ovat kertoneet lähiopetusta olevan vain muutama tunti viikossa.

Erään toisen alan ammattiopiskelijat toivat esiin, että koulua kyllä on, mutta kun kolmea luokkaa opettaa vain yksi opettaja, eivät työvaiheet pajalla edisty henkilökohtaisen ohjauksen puuttuessa.

Eräs ammattikoulun opettaja totesi, että on ryhtynyt alun perin opettajaksi voidakseen opettaa, mutta työ on muuttunut opettamisesta järjestelmien päivittämiseen.

Ammattikoulutuksen leikkauksien puristuksessa ei ole ollut helppoa oppilaitoksilla, ei myöskään opettajilla, opiskelijoilla, eikä työelämälläkään.

Leikkaukset ovat leikanneet opettajien mahdollisuuksia opettaa ja oppilaat lähtevät työelämäharjoitteluihin yhä hatarammalla teoriapohjalla. Työelämän kirjavalta ohjaajajoukoltako odotetaan koulutuksen tasoa? Jos suunta on tämä, herää kysymys: mihin koulutusta enää tarvitaan?

Nykyhallituksen uudistukset näyttävät taloudellisesti lyhyellä tähtäimellä hyvältä, mutta käytännössä näkymä on päinvastainen. Tarvitsemmekin parannusta lähiopetuksen tuntikehyksiin.

Kommentoi

Hae Heilistä