Julkaistu    |  Päivitetty 
Mikko Immonen

Ilmastoystävällinen matkailu on liian kallista

Ilmastonmuutoksesta sekä matkailuun liittyvistä lentämisen aiheuttamista päästöistä on herännyt keskustelua viime aikoina. Miltä sinusta kuulostaisi matka Australiaan ilman lentämistä?

Ilmastoystävällisen matkailun Australiaan halusi toteuttaa Helen Tronstad. Hän on jäänyt eläkkeelle Ruotsin television SVT:n meteorologien päällikön virasta. Matkan alkumetreillä Tronstad asetti tavoitteeksi Thaimaahan asti pääsemisen.

Matkan ensimmäisestä etapista Helsingistä hän matkusti junalla Moskovaan. Sieltä Trans-Siperian-junalla halki Venäjän aina Pekingiin.

Edessä raidekilometrejä noin 20  000, sekä Venäjä, Mongolia, Kiina, Vietnam, Kambodža, Thaimaa, Malesia ja Singapore. Hän laski, että pelkästään yhdensuuntainen matka Moskovasta Pekingiin maksoi hänelle 2  500 euroa.

Hintaan kuuluu junalippu, viisumi, kahdeksan hotelliyötä ja retki Mongoliassa. Pelkän junalipun hinta oli 600 euroa.

Tulee muuten paljon kalliimaksi kuin lentäminen.

Trostadin matka Ruotsista Singaporeen kesti yli kaksi kuukautta. Parhaillaan hän matkustaa risteilylaivalla Singaporesta Sydneyyn.

Kun Helen Tronstadin ilmastomatka oli alkumetreillään, ei ollut vielä varmuutta, pystyisikö hän matkustamaan aina Australiaan saakka. Haave on toteutumassa.

Kuinka suureksi hänen matkakustannukset kohoavat, voidaan vain arvailla?

Lentäen olisit jo perillä –vaihtoehtoja on paljon. Lento Helsingistä Australiaan kestää reilun vuorokauden. Riippuu vaihtaako konetta Euroopassa, Aasiassa, Lähi-idässä sekä tietenkin myös lentoyhtiöstä.

Oman kokemukseni mukaan matkaan kului vaihtoineen noin 30 tuntia. Lentoaika noin 21 tuntia. Suomesta ei pääse suorilla lennoilla Australiaan.

Vaihtoja joutuu tekemään vähintään yhdestä kahteen.

Lentämisen aiheuttamat päästöt ovat vähentyneet biopolttoaineen sekä uusien vähäpäästöisten lentokoneiden tultua liikenteeseen.

On keskusteltu lentoverosta, en kannata.

Mitä tästä opimme? Ilmastoystävällinen matkailu on kalliimpaa.

Kommentoi

Hae Heilistä