Julkaistu    |  Päivitetty 
Pentti Stranius

Parkkipaikan ja asfaltin himo

Kaikkialla maapallolla, myös Joensuussa, viheralueet supistuvat. Se on kammottava kehityskulku, yhtä paha kuin metsien ja erityisesti sademetsien avohakkuu ja halpapuun kasvatus sellu- ja paperiteollisuuden tarpeiksi. Pallomme keuhkot yskivät ja monimuotoisen luonnon sekä tärkeiden eläinlajien ja samalla ravintoketjun tuho on vain ajan kysymys.

Arvatkaapa huviksenne, kuinka paljon elintärkeää luontoa katoaa maailmassa asfaltin alle päivittäin ja viikottain?

Teenkin siksi pari kysymystä joensuulaisille.

Ihanko oikeasti tarvitsemme lisää parkkipaikkoja? Autoilija, etkö ole huomannut, että nykyisissä parkkitaloissa tilaa piisaa?

Aivan kuten toistakymmentä vuotta sitten, kun laskeskelimme Joensuu-liikkeen aktivistien voimin parkkitalojen käyttöastetta. Aina mahtui 200 metrin päähän torista.

Noh, toriparkki piti saada, ainakin huonojalkaisille, koska a) suurliikemiesten kauppojen etuoville tuli päästä ja b) Kuopioonkin oli jo toriparkki rakennettu.

Näin toimii demokratia Joensuussa. Eivät siinä tuhansien allekirjoitusten kansalaisadressit paljon painaneet, kun Iso Raha ja sen kyljessä kaavoitusviranomaiset puhuivat.

Muistelen, että Penttilän rantaankin luvattiin luontoa ja avaruutta. Rakentamisen piti alkaman sieltä tehdasalueelta. Katsokaapa nyt noita kerrostalojen silhuetteja ja asfaltoituja rantoja ja parkkipaikkoja. Autoille kyllä, jalankulkijoille ei. Yksityisalue, pääsy kielletty!

Jos Joensuun keskustaan parkkitilaa tarvitaan, niin nimenomaan polkupyörille. Ylpeilemmehän olevamme pyöräilykaupunki.

Entäpä Ilosaari? Voi herranen aika, sinnekin pitää saada lisää parkkipaikkoja, vaikka tuskin rokkarit Kerubiin autoilevat. Sinne tulevat kaupunkimaastureillaan isokenkäiset lounastajat ja muut kihot. Niinpä entistä luonnonkaunista Ilosaartakin peittää jo mittava asfalttikerros.

Näin me luontoa raiskaamme ja kutistamme, aluksi lajikumppaneitamme – ja viime kädessä poistamme pallolta itsemme.

Tervetuloa täystuho!

Kommentoi

Hae Heilistä