Julkaistu    |  Päivitetty 
Rony Ojajärvi

Ei hävittäjiä verorahoilla

Hannu Ketoharju käsitteli kirjoituksessa ”Mihin USA meitä tarvitsee?” (Karjalan Heili 6.6.2018) Yhdysvaltojen ja Suomen välisen sotilasliiton ongelmallisuutta. Kirjoituksessa Ketoharju syventyi erityisesti siihen, miten suunnitteilla oleva monien kymmenien miljardien hävittäjälentokoneiden osto rapauttaa Suomen taloutta ja puolustuskykyä, sekä samanaikaisesti tekee meistä USA:n juoksupoikia.

Talvi- ja jatkosodan henki on enemmän tai vähemmän osa jokaisen suomalaisen identiteettiä, ja sen ydin kuuluu Mannerheimin päiväkäskyssä: ”Me taistelemme kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta”. Mutta mitä jää jäljelle kodista, uskonnosta ja isänmaasta sen jälkeen, jos ostamme kalliita NATO-yhteensopivia hävittäjiä? Laman aikaan ostetut Hornet-hävittäjät olivat ensimmäinen askel pois omasta itsenäisestä ja riippumattomasta maanpuolustuksesta.

Verorahojamme on palanut hävittäjiin jo useita kymmeniä miljardeja. Meidän kovalla työllä ansaitsemamme verorahat kuuluvat nyt yhdysvaltalaiselle aseteollisuudelle samalla, kun talvi- ja jatkosodan aikaan Suomea ylläpitäneiden (nykyisten eläkeläisten) suuhun ei riitä edes leipää.

Vuonna 2012 hävittäjiin ostetut JASSM-ohjukset ilmentävät hävittäjien todellista luonnetta. JASSM-ohjuksia ostettiin 70 ja niiden hinta oli 1,6 miljardia euroa. Ne ovat rynnäkköpommeja, jotka tuhoavat kohteen, joka sijaitsee maassa 300 kilometrin päässä Suomen rajasta. Ne ovat todistaneet hyödyllisyytensä hyökkäyssodassa, kun taas sotilasteknisesti niiden merkitys maanpuolustuksessa on erittäin vähäinen. Suomi ei halutessaan voi myöskään laukaista JASSM-ohjusta oikeaan kohteeseen ilman Yhdysvaltojen tukea ja suostumusta.

Kaikki hävittäjien hankintaan liittyvät päätökset on tehty ilman kunnollista tietoa ja ennen kaikkea ilman avointa demokraattista keskustelua. Näitä hankintoja tehtäessä olemme luottaneet aseteollisuuden lobbaukseen ja Yhdysvaltojen sotilasvaltaan. Mutta myös tavallisilla Suomen kansalaisilla täytyy olla oikeus päättää Suomen maanpuolustukseen liittyvistä kysymyksistä.

Suunnitteilla olevan hävittäjähankinnan kohdalla haluankin kysyä: Haluammeko uhrata kodin, uskonnon ja isänmaan hävittäjälentokoneiden veriselle alttarille? Itse en halua, ja sen vuoksi kutsun liittymään Hannu Ketoharjun mainostamaan kampanjaan ”Hävittäjämiljardit hyötykäyttöön”.

Kommentoi

Hae Heilistä