Julkaistu    |  Päivitetty 
P.T

Ala-arvoista saattohoitoa

Omaiseni siirrettiin saatto- eli lopetushoitoon Siilaiselle parantumattoman sairauden takia kymmenisen kuukautta sitten.

Hyvä puoli asiassa oli, ettei hänen tarvinnut kärsiä siellä kuin 2,5 viikkoa.

Huone oli pieni, siihen mahtui kaksi sänkyä ahtaasti. Huonetoveri oli nuori, ja hänellä ravasi koko päivän vieraita. Omaiseni oli ovenvierussängyssä, joten hänellä ei ollut minkäänlaista rauhaa naapurin vieraiden takia. Sorsaan omaiseni piti pissiä yleisön nähden.

Toistuvasti pyysimme omaisellemme rauhallisempaa huonetta.

Seuraava huonetoveri oli infektiopotilas. Tarkoitus oli varmaan, että omaiseni saisi infektion ja kuolisi nopeasti. Omaa huonetta ei toistuvista pyynnöistä huolimatta järjestetty.

Omainen oli sidoksissa sänkyyn lisähapen takia. Happea työnnettiin nenään kuiviltaan. Kävin päivittäin omaiseni luona ja joka kerta jouduin lisäämään vettä laitteeseen. Nenän väliliha oli kulunut pois, ja voi vain arvailla miten kipeä nenä jo oli.

Elintärkeät lääkkeet omaiseltani lopetettiin muutaman päivän kuluttua osastolle saapumisesta. Osastolla oli vain yleislääkäreitä ja kandeja, ei minkään alan erikoislääkäreitä.

Lääkärit jopa antoivat virheellistä tietoa omaisille. Kerran ollessani paikalla, lääkäri tuli huoneeseen ja sanoi: Teitä ei sitten elvytetä, jos sydän pettää. Olin kauhuissani. Oliko tämä tärkeä ilmoitus kuolevalle?

Viimeisille kahdelle vuorokaudelle omaiseni sai oman huoneen. Hän ei siitä enää hyötynyt koska oli jo lääkkeillä turrutettu tajuttomaksi.

Vanhoilla, kuolevilla ihmisillä ei ole enää mitään ihmisarvoa tässä systeemissä. Eivätkä laatusuositukset toteudu lähellekään. Suorastaan huvittaa, kun lukee sairaanhoitajien oppikirjoista saattohoito-osiosta.

Yritimme saada palveluseteliä, että saisimme omaisemme pois Siilaiselta. Rahaa ei ollut, määrärähat olivat loppuneet toukokuussa.

Otimme asiasta yhteyttä Siun soten johtoon, paikallisiin kansanedustajiin ja kaupunginvaltuutettuihin.

Ne, jotka suvaitsivat vastata, pahoittelivat vain asiaa. Säästettiinkö palvelusetelejä ”parempaan” tarpeeseen?

Eli se valinnavapaudesta, koskettaa vain parempiosaisia.

Vertaan kymmenen kuukautta sitten kokemaani tilannetta isovanhempiini, jotka oli samassa tilanteessa 30 vuotta sitten. Silloin kenelläkään ei ollut mitään valittamistä hoidosta.

Kiitos Siun soten minulta ei hoideta Joensuussa flunssaa kummempaa tautia.

Sen olen lapsilleni tehnyt selväksi; Helsinkiin hoitoon ja hätätapauksessa Kuopioon.

Omaiset, käykää päivittäin katsomassa ja seuraamassa hoitoa ja mitä osastolla tapahtuu ja vaatikaa omaisellenne ihmisarvoiset olot hänen viimeisille hetkilleen.

Kommentoi

Hae Heilistä