Julkaistu    |  Päivitetty 
Mika Sykkö

Vastuu on kaikilla

Karjalan Heilin 14.7.2015 numerossa oli mielenkiintoinen lukijakommentti autoilijoista ja yleisestä liikennekäytöksestä.

Silminpistävää oli, että kirjoittaja syytti piittaamattomuudesta liikenteessä ainoastaan autoilijoita. Tämähän ei pidä paikkaansa.

Uskallan nimittäin väittää, että juuri kevyt liikenne, kuten pyöräilijät ja jalankulkijat, ovat Joensuussa huomattavasti autoilijoita useammin syyllisiä eriasteisiin liikennerikkomuksiin. Varsinkin punainen valo tuntuu olevan suurehkolle osalle jalkamiehistä ja pyöräilijöistä täysin tuntematon käsite.

Kuten 14.7. numeron mielipiteen kirjoittaja mainitsi, tulee autoilijoiden tuntea liikennesäännöt ja niitä noudattaa.

Mutta hän unohti, että Suomen tieliikennelaki käsittelee myös kevyttä liikennettä ja esittää sitä kohtaan joukon säännöksiä, joiden noudattaminen puolestaan on sekä pyöräilijän että jalankulkijan vastuu. Tämä pikku seikka tuntuu Joensuussa monilta unohtuvan.

Esimerkiksi se, että polkupyörä tulee taluttaa suojatien yli tai sitä käsitellään ajoneuvona, jolla on samat väistämisvelvoitteet kuin autoliikenteellä. Jos joku ei usko, lienee kaupungin poliisiasema valmis sanomani vahvistamaan.

Tietty kevyt liikenne on osittain heikommassa asemassa kuin autoilijat, mutta tulee myös muistaa, että teitäkin sitoo laki.

Ja sitä kaupunkilaisjärkeäkin saa käyttää. En nimittäin oikein usko, että Joensuun pyöräilijät ja jalankulkijat ovat osattomia, mitä järkeen tulee.

Mitä tulee ehdotukseesi siitä, että sarjapiittaamattomien autoilijoiden autot tulisi takavarikoida valtiolle, ei oikeudenmukainen lainsäädäntö voi suosia yhtä ryhmää toisen kustannuksella. Siksi onkin kysyttävä, mitä näiltä sarjapiittaamattomilta kevyen liikenteen käyttäjiltä takavarikoidaan?

Joten eiköhän ole aiheellista sekä kevyen- että autoliikenteen käyttäjien kaikkien kantaa vastuu, eikä vain olettaa että toinen sen tekee?

Uskoisin, että näin pääsisimme kollektiivisesti kohti sulavampaa liikennekäytöstä ja parenpaa liikkumista.

Kommentoi

Hae Heilistä