Julkaistu    |  Päivitetty 
Pentti Stranius

Propaganda - totuuden turma

Natsi-Saksan propagandaministeri Göbbels osasi aikoinaan asiansa. Mitä suurempi valeuutinen vaikkapa juutalaisista, sitä laajemmille joukoille sitä levitettiin. Kun kansalaisia tyhmistettiin tarpeeksi tehokkaasti vuosikausia, saksalaiset alkoivat uskoa melkein mitä vain. Viholliskuva kirkastui ja vihapuhe arkipäiväistyi. Sitten alkoi tappaminen...

Kun seuraa nykymediaa, ei voi välttyä rinnastuksilta menneeseen.

Paljon ei ole historiasta opittu, sillä journalismista on tullut pääosin hutkivaa, ei tutkivaa. Kammottavinta on se yksipuolisuus, millä uutisia tai valeuutisia juuri nyt levitetään.

Sergei ja Julia Skripalin myrkytysoireet Salisburyssa ovat oireita myös lisääntyvästä propagandasodasta. Siinä syyllinen ja vihollinen julistetaan ennen faktoja ja todellisia tutkimuksia. Oletukset vahvistetaan mediavyöryllä, jossa suomalainenkin media syöttää yhtä ja samaa tarinaa. Maakuntalehti Karjalainenkaaa ei ole poikkeus, ei uutisoinnin eikä “Rysky” Riiheläisen kolumnien (viimeisin 6.4.) valossa. Itä ja länsi ovat mediasodassa kuin yö ja päivä  –  tämän huomaavat helposti ainakin venäjää ja englantia taitavat.

Mutta kukapa sanoisi ääneen sen ettei keisarilla ole vaatteita: tässä tapauksessa sen, että propagandasodassa totuus kuolee ensimmäisenä. Vihapropaganda vie yhä helposti siihen, että aletaan sensuroida ja tuhota toisinajattelijoita, “kansanvihollisia”. Venäjällä tästä on kyllä kokemusta, mutta niin on lännessäkin!

Satuin olemaan pääsiäisviikonlopun Pietarissa, joten oli helppo seurata sitä, miten venäläinen media reagoi niin Salisburyn myrkytyksiin kuin Kemerovon liikekeskuksen tulipaloon. Yllätyin Kemeron katastrofin suhteen monipuolisesta informaatiosta, monista eri näkökulmista. Myös keskeinen valeuutinen, joka myös länteen levisi, ammuttiin nopeasti alas. Kyse oli lapsiuhrien määrästä, jonka huhuttiin nousevan moneen sataan. Kansankiihottajat ja omiin taskuun “muka uhreille” rahaa keräävät paljastettiin.

“Kto vinovat?” eli venäläisittäin peruskysymys siitä, kuka on syyllinen, ratkesi aika nopeasti : pikavoittoja tavoittelevat markkinamiehet ja paloturvallisuudesta vähät välittävät lahjotut byrokraatit. Päitä putosi ennätystahtiin.

Kemerovosta nousi Venäjällä valtava kansanliike. Lukuisia murheellisia mielenosoituksia, vaatimuksia palo- ja rakennusturvallisuuden puolesta. Myös kirkot täyttyivät ääriään myöten.

Huomasin sen ainakin neljässä käymässäni pietarilaisessa kirkossa.

Paikan päällä tajusi hyvin kansalaisten surun, aktiivisuudenn ja hädän, joka jäi tietenkin lännen mediassa vaille huomiota. Tulipa mieleen mainion Oscar Wilden heittämä lause, joka sopii mediamyllytykseenkin: “Viisauden alku on siinä, että pystyy pitämään mielessään yhtä aikaa kahta äärimmäisyyttä”.

Kommentoi

Hae Heilistä