Julkaistu    |  Päivitetty 
Jonne Posti

Harrastajateattereilla tarvetta korkeatasoiselle näyttämölle

Joensuussa ja sen lähiympäristössä on runsaasti korkeatasoista harrastajateatteritoimintaa. Varsinkin talviaikana esitysteknisesti toimivien tilojen löytäminen on hankalaa. Esitykset ovat hajallaan mikä missäkin ladon ylisillä ja teatterin katsojan on työlästä hahmottaa kaikkea tarjontaa. Upeita esityksiä nykyisissäkin tiloissa toki järjestetään.

Edellä mainittuja tarpeita paikkaamaan Joensuuhun tulisi rakentaa uusi, esimerkiksi 50-paikkainen teatteri harrastajateatterien käyttöön. Jos kukin esitys saisi tilan kuukauden ajaksi esityskauden aikana käyttöönsä, nähtäisiin Joensuussa talven mittaan helposti kymmenkunta harrastajien mainiota esitystä ammattimaisessa teatteriympäristössä. Jos harrastajateatterien välissä näyttämöllä vierailisi ammattilaisryhmiä parin esityksen verran, kokoaisi tämä näyttämö herkullisen kattauksen teatteria yleisön helposti tavoitettavaksi ja nautittavaksi. Harrastajateattereilta ei perittäisi vuokraa.

Ammattimaisilla puitteilla tarkoitan, että teatteritila olisi varustettu tasokkaalla, kiinteällä äänentoistolla ja valaistusjärjestelmällä, joita voisi tarpeen mukaan esityskohtaisesti täydentää. Näyttämö olisi monipuolinen, muunneltava ja erityisesti teatterikäyttöön rakennettu.

Teatterissa tarvitaan myös väliaikatarjoilua, joten olisi hienoa, jos teatterin yhteydessä toimisi kahvila. Tulee mieleen, että voisiko Kulttuuriosuuskunta Laituri saada näyttämön yhteydessä toimivan kahvilan pyörittämisen tehtäväkseen? Kahvila voisi olla sen verran reilun kokoinen, että asemaravintolan nykyinen toiminta olisi sinne siirrettävissä.

Kevään 2017 kuntavaalien yhteydessä käytiin keskustelua järjestöjentalon ja musiikkitalon tarpeesta Joensuussa. Jos aloittaisimme harrastajateatterien näyttämöstä ja kahvilasta, voisiko samalle tontille rakentaa vaiheittain myös järjestöjen- ja musiikkitalon?

Ammattiteatteri ja harrastajateatteri täydentävät toisiaan Joensuun kulttuuritarjonnassa. Molemmat ovat Joensuussa taiteellisesti korkeatasoisia. Ammattiteatterin tapaan myös harrastajateatteri tarvitsee korkeatasoisen, kokoavan näyttämön. Se olisi teatterin katsojien, teatterin tekijöiden sekä kulttuurikaupunki Joensuun yhteinen etu.

Kommentoi

Hae Heilistä