Julkaistu    |  Päivitetty 
Mika Sykkö

Vastine R. Okkoselle

Aluksi haluaisin huomauttaa, etten kutsunut Jeesuksen opetuksia aiemmassa tekstissäni haitallisiksi, sanoin vain että rukoileminen on uskonnon harjoittamista ja etteivät suomalaiset juhlapyhät alkujaan ole kristillistä perinnettä. Mutta kun kerran nätisti pyydät.

Aluksi, sekoitat kymmentä käskyä Jeesuksen opetuksiin mainitsemalla käskyt ”älä varasta” ja ”älä sanoo väärää todistusta”. Nämä eivät ole Jeesuksen itsensä opetuksia, vaan vanhan testamentin kymmenen käskyn osa. Jeesus tosin kehotti noudattamaan tätä lakia, mutta samoin niitä yli kuuttasataa muuta käskyä (Matt.5:17), joihin kuluu vaatimuksia kivittää avionrikkojat, epäjumalanpalvojat, raiskatut naiset, homot, uppiniskaiset pojat ja niin edelleen. Nämä löytyvät esimerkiksi Mooseksen viidennestä kirjasta.

Jeesus sanoo myös, että synnin ajattelu on sama kuin tekeminen ja siitä saa tuomion (Matt. 5:27), eli tuomio tulee ajatusrikoksesta ja että jos silmäsi sinua viettelee se tulee repiä irti (Matt.5:29). Nämä ovat hyvin kyseenalaisia opetuksia ja tuovat ainakin minulle mieleen erilaiset dystopiakuvaukset tai Neuvostoliiton.

Johanneksen toisessa kirjassa Jeesus puolestaan hyökkää ruoska aseenaan laillista tointaan hoitavien kimppuun (Joh.2:15). Tämä kohta ihannoi varsin kyseenalaisella tavalla väkivallan käyttöä. Luukkaan evankeliumin neljännentoista luvun 26:nessa jakeessa Jeesus sanoo ettei kukaan joka ei ”vihaa isäänsä ja äitiänsä ja vaimoaan ja lapsiaan ja veljiään ja sisariaan, vieläpä omaa elämäänsäkin” voi olla hänen opetuslapsensa. Haluammeko todella opettaa tällaista lapsille? Tai sen miten Luukkaan evankeliumin kohdassa 12:49 Jeesus kertoo tulleensa heittämään tulta maan päälle ja toivoo että se olisi syttynyt? Saman evankeliumin luvussa 22:36 Jeesus vaatii seuraajiaan myymään vaippansa ja ostamaan miekan, ja Matteuksen 23:33 kertoo, miten Jeesus kutsui ihmisiä ”käärmeen sikiöiksi”.

Joten kyllä niitä vahingollisia opetuksia löytyy. Lopuksi haluan huomauttaa etteivät Jeesuksen opetukset suinkaan ole kristinuskon ainoa sisältö, vaan sitä on todella paljon enemmän.

Kommentoi

Hae Heilistä