Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Koiran kanssa kesällä

Kesällä koiran kanssa voi tehdä monenlaista mukavaa, mutta on muistettava asioita, joista kesällä pitää erityisesti huolehtia.

Koiran omistajan täytyy muistaa, että kesällä luonnossa on joka puolella eläinten pesiä ja avuttomia poikasia. Useimmilla koirilla on jonkinlainen riistavaisto, vaikka se ei aina näkyisikään. Siksi koiraa ei pidä päästää irti luontoon häiritsemään pesiviä eläimiä. Kieltäähän sen sitä paitsi laki koirien kiinnipidosta.

Jos kesä on sellainen kun toivomme, aurinko paistaa ja on lämmintä, täytyy muistaa, että koiralle tulee auringossa helposti tukala olo. Koiraa ei saa jättää auringonpaahteeseen, ei kaupan eteen eikä pihalle.

Ulkona asuvalla koirallakin on oltava mahdollisuus mennä suojaan auringolta.

Kuten ihminen, koirakin jäähdyttää itseään haihduttamalla vettä ja siksi raikasta vettä on oltava aina tarjolla. Myös vesikupin puhtaudesta on huolehdittava. Pesemätön kuppi tulee lämpimässä nopeasti limaiseksi ja bakteerit alkavat kasvaa siinä.

Monet koirat nauttivat autokyydistä ja haluavat mukaan aina kun mahdollista. Ihmiset eivät aina tule ajatelleeksi millainen pätsi autosta tulee, kun se pysäköidään kuumalla ilmalla.

Ihmisethän lähtevät yleensä autosta pois pysäköitäessä ja koira jää autoon lämpötilan armoille. Koiraa ei saa jättää milloinkaan pysäköityyn autoon aurinkoisella, kuumalla säällä, sillä se voi jopa kuolla siellä. Näitäkin murheellisia tapauksia on joka kesä.

Auton metallikori kuumenee yllättävän nopeasti ja muutamassa hetkessä lämpötila voi olla kuin saunassa. Raolleen jätetyistä ikkunoistakaan ei ole silloin apua. Koiran olo tulee autossa yhä tukalammaksi ja tuskaiseksi ja lopulta se saa lämpöhalvauksen. Koira menee tällöin veltoksi ja menettää lopulta tajuntansa.

Pahimmassa tapauksessa koira menehtyy. Lyhytkuonoiset koirat ja pennut sekä vanhat koirat ovat erityisen herkkiä lämpöhalvaukselle.

Lievään lämpöhalvaukseen auttaa kylmän veden juottaminen ja koiran kasteleminen kylmällä vedellä. Koira siirretään varjoon tai muuhun viileään paikkaan. Näitä ensiaputoimenpiteitä ei tarvita, kun huomioit koirasi olosuhteet kuumalla, aurinkoisella ilmalla.

Kesähelteellä myös asvaltoidut pinnat, kuten kadut, kauppojen edukset ja tiet kuumenevat niin kuumiksi, että suorastaan hehkuvat lämpöä. Näitä olisikin mahdollisuuksien mukaan vältettävä.

Ihanteellisia paikkoja lenkkeilyyn ovat maapohjaiset, varjoisat polut. Niitä löytyy kaupunkialueeltakin. Aamut ja illat ovat viileämpiä lenkkeillä, kun aurinko ei ole kuumimmillaan.

Uiminen on monelle koiralle suuri nautinto. Sinilevätilanne on hyvä tarkistaa uintipaikalla. Viranomaiset varoittavat ainakin suurempien vesistöjen tilanteesta. Sinilevä on terveysriski koirallesi uintipaikalla.

Kesään kuuluvat myös ampiaiset, punkit ja kyyt. Näitten puremiin ja ennalta ehkäisyyn saat neuvoja apteekeista ja eläinlääkäreiltä.

Sinulla koiran omistajana on vastuu siitä, onko sen kesä ihana vuodenaika täynnä kesän tuoksuja ja erilaisia ääniä, nautinnollisin aika vuodesta vai ikävä jakso sen lyhyessä elämässä.

Huolehtikaamme mahdollisimman hyvin eläimistä, jotka huostaamme on uskottu!

Miellyttävää, turvallista kesää lemmikkisi kanssa!

Kommentoi

Hae Heilistä