Julkaistu    |  Päivitetty 
Asko Asikainen

Miksi eutanasiaa vastustetaan?

Monet itsensä uskovaisiksi ylentäneet kansalaiset ovat nousseet vastustamaan eutanasia-kansalaisaloitetta. Miksikähän ihmeessä?

Sitä ei tiettävästi olla säätämässä pakolliseksi lainkirjaimeksi esimerkiksi yli 75 vuotta täyttäneille, eläkeyhtiöille taakaksi koituneille vanhuksille. Vaikka olisikin, siitä varmaan voi kieltäytyä vakaumuksensa takia, kuten aseistakin, sodassa.

Sitä on voitava hakea ihmisten, jotka täydessä tolkussa ollessaan ovat tehneet jälkisäädöksen, hoitotahdon, jossa he määrittelevät oman elämänsä päättämisen siinä tilanteessa, kun toivoa elpymisestä ja elämän jatkumisesta ei enää ole. Ihan yksinkertainen päätös ihmiseltä, jonka syntymäkin oli enemmän sattuma kuin vanhempien tai jonkun yliviisaan herran suunnittelema. Miksi sitä ei voida sallia kärsivälle lähimmäiselle?

Miksi sitten joku Lääkäriliitto on asettunut eutanasialakia vastaan. Lääkärit ja hoitohenkilökunta ovat nähneet ihmisten viimeiset kiusaukset jos kärsimyksetkin sairaaloiden, terveyskeskusten ja hoitolaitosten hoitamattomissa vuoteissa, sukulaisten unohtamana, tiedottomana, vaipoissa, piuhojen ja letkujen turvin kitumassa viimeisiä elinviikkojaan, niitä, joista mitään ei enää tajua.

Lääkärien pitää säilyttää elämää. Se on semmoinen etiikka heillä, kuulemma. Onko se elämä enää elämää? Eikö lääkäreillä tosiaan ole töitä ihan elävien elollisten inehmoitten hoidossa ja kuntouttamisessa? Ja miksi he ovat eduskunnassa, siihen heitä ei ole kansan varoilla koulutettu, siellähän ei koulutusta tarvita, ei edes poliisikoulutusta.

Ihmisyksilön kolme viimeistä kuukautta ovat kalleimmat yhteiskunnalle, näin sanoi Sari Essayah televisiossa joku aika sitten. Voisin vaikka piruuttanikin säästää tuon turhan kulun valtiolta, jolla näyttää olevan niin monta reikää rahalle, vaikka velkarahallekin, kaikenlaisiin kaivoksiin.

Kommentoi

Hae Heilistä