Julkaistu    |  Päivitetty 
Liikennekäyttäytymisen erikoistutkija

Ei osata edes autolla ajaa

Miksi Suomessa, varsinkaan Joensuussa, ei osata ajaa autolla? Miksi sinä moottoritiellä ohittaja vaihdat kaistaa heti siihen ohitettavan auton eteen, vaikka ketään ei tule takaasi? Voisit ihan hyvin ajaa ohituskaistalla hiukan pitemmälle, ettei kurat roiskuisi ohitettavan tuulilasiin? Laskelmieni mukaan 92 prosenttia joensuulaisista ohittajista käyttäytyy edellä kuvatulla tavalla.

Toinen juttu on liikennevaloista lähtö. Voi hyvää päivää, millaista äpöstelyä. Ensimmäinen jos sattuu saamaan autonsa liikkeelle ennen keltaisten vaihtumista, niin seuraava jättää kahdenkymmenen metrin välin ennen kuin hyvin hitaasti hivuttautuu liikkeelle ja köröttelee risteysalueen läpi noin viiden kilometrin tuntivauhtia.

Saatteko nautintoa siitä, kun takana olevat jäävät punaisiin odottelemaan? Vai muutenko vain reaktiokykynne on hitaampi kuin laiskiaisella?

Laskelmieni mukaan Venäjällä ehtii mennä liikennevaloista 16 autoa siinä ajassa, kun Suomessa menee viisi autoa. Pahimmillaan tämä käytös vaikuttaisi olevan Joensussa arkisin kello 9–11 välillä. Epäilen eläkeläisiä syyllisiksi.

Sitten valojen vilkuttelijat! Jos ohitan maantiellä edellä menevän auton ja vastaan sattuu tulemaan samaan aikaan auto, alkaa hirveä valoshow!

No, olipahan ohitus täpärä tai ei tai vika kenessä hyvänsä, niin ihan varmasti ei kannata väistää eikä jarruttaa? Kannattaa alkaa vilkutella valoja!

Olen tullut tukimuksissani siihen tulokseen, että jos on aikaa vilkutella valoja, ohitus ei ole ollut läheskään täpärä. Turhaan siis vilkuttelette. Paremmin asiat on Venäjällä, siellä vastaantulijat ja ohitettavat väistävät. Ohittajaa autetaan, jotta varmistetaan ohituksen turvallisuus. Viisasta ja hyödyllistä olisi opetella suomalaistenkin väistämään.

Ps. Nastarenkaille pitäisi määrätä vero. Joka talvi tuhoatte kalliit tienpinnat niillä nastoillanne.

Kommentoi

Hae Heilistä