Julkaistu    |  Päivitetty 
Minna Valonen

Tavataanko torilla?!

Yhteinen. Kaikille. Kohtaaminen. Nämä sanat nousevat esille Tulevaisuuden kestävät kaupunkikeskustat -raportissa. Kesän aikana olen huomannut, että Joensuun tori toimii juuri tuollaisena kohtaamispaikkana. Torin keskellä olevan vesilähteen äärelle tehdään treffejä, keräännytään vaihtamaan kuulumisia, morjestetaan tuttuja ja pohditaan maailman menoa tuntemattomienkin kanssa. Kahvit on saatettu napata Kauppahallista, lounasannos ruokakojusta ja jätski sen kaveriksi torilta. Joku saattaa istua siinä ihan vain itsekseen ja nauttia torin leppoisasta tunnelmasta.

Meiltä kaupunkilaisilta on kysytty toiveita, parannusehdotuksia ja uusia rohkeita ideoita keskustan kehittämiseksi. Erilaisia kyselyitä on tehty niin kaupungin toimesta kuin osana oppilaitosten opintoja. Toivomme kävelykeskustaan muun muassa viihtyisyyttä, istutuksia, mukavia istuskelupaikkoja, elämyksellisyyttä, tapahtumia, kivoja kahviloita ja ravintoloita, työskentelytiloja. Toisin sanoen kohtaamispaikkoja. Aidot kohtaamiset tarjoavat muun muassa vastapainoa kotitoimiston digi- ja Teams-arjelle. Edellä mainitsemassani raportissakin todetaan: kohtaamispaikkojen luominen on tehokas tapa elinvoimavaikutusten parantamiseksi. Puhutaan niin sanotuista pehmeistä vetovoimatekijöistä.

Torin kesä on ollut tapahtumien täyteinen ja sai kaupunkilaiset liikkeelle sankoin joukoin. Heinäkuun alun Karjalan kurmee -tapahtuma, Elämänturvatori, rokkiviikon Toripop, kansainväliset suurmarkkinat, elokuinen Joen yö ja Maalaismarkkinat keräsivät tuhatpäiset yleisöt nauttimaan taiteesta, kulttuurista ja lähellä tuotetusta hyvästä ruoasta sekä yhdessä olemisesta.

Silti itselleni ilahduttavimpia tapahtumia olivat heinäkuussa järjestetyt torikirppikset. Kaupunkilaiset olivat näitä toivoneet, ja Virralla tähän tarpeeseen vastattiin. Jokaiseen tapahtumaan tuli entistä enemmän innokkaita myyjiä. Eri puolille toria levitetyt viltit ja myyntipöydät houkuttelivat äärelleen niin uteliaita kaupunkilaisia kuin torilla piipahtavia matkailijoita. Kohtaamisia täynnä tämäkin tapahtuma.

Ensi kesälle olemmekin jo miettineet kirppareiden toteutukseen parannuksia ja pyrimme juurruttamaan tämän kaupunkilaisista itsestään lähteneen tapahtuman osaksi torin kesää. Talven tullen kirpputori voisi saada katon ylleen esimerkiksi Kauppahallista tai kauppakeskusten tyhjistä liiketiloista elävöittäen talvea ja tarjoten kirpparikansalle säänkestävät puitteet.

syyskausi otetaan torilla ilolla ja innolla vastaan. 15.–16.9. Syysmarkkinoilla on tarjolla tuttuun tapaan satokauden herkkuja sekä tekstiili- ja käsityötuotteita. 22.–23.9. Joensuussa järjestetään vuosittainen pyöräilyalan tapahtuma VeloFinland, jonka oheistapahtumana kaupunki järjestää Fillaritorin Joensuun torilla. Tarjolla on perjantaina työ- ja koulumatkapyöräilijöille aamukahvit ja pientä evästä. Hikoiluagentti katsastaa pyöräilijän ergonomian, ja Taitamo laittaa pyörän säädöt kuntoon. Lauantaina Pyöräliitto esittelee toimintaansa, ja muutakin ohjelmaa on. Luvassa siis paljon ihania kohtaamisia. Nähdään torilla!

Kommentoi

Hae Heilistä