Julkaistu    |  Päivitetty 
Sanna Kärkkäinen

Pyyhe kenttään.not!

Popkatu-yhdistys julkaisi 5.6.2023 tiedotteen, jossa se totesi tämän kesän Popkadun olevan toistaiseksi viimeinen kaikille kaupunkilaisille avoin ja pääsymaksuton kaupunkifestivaali. Tapahtumalle ei ole löytynyt uusia vapaaehtoisia tai palkkakuluja kattavaa rahoitusta.

Tämä on suru-uutinen Joensuulle ja koko Pohjois-Karjalalle. Popkatu on vuosien ajan lukeutunut mielenkiintoisimpiin alueella järjestettäviin tapahtumiin. Kyseessä on rento ja persoonallinen matalankynnyksen kaupunkifestivaali, joka toimii ponnistuslautana saman viikon päätteeksi järjestettävälle Ilosaarirockille. Popkatu järjestetään tänä vuonna 22. kertaa Joensuun kaupunkikeskustassa.

Vastaavaa tapahtumaa, jossa kaikenikäiset kaupunkilaiset pääsisivät tässä laajuudessa nauttimaan kulttuurista, vieläpä täysin ilmaiseksi, ei alueella ole. Popkadun ohjelmisto Lastenpoppeineen, Rytmipuistoineen, Alanko katutähdeksi -kilpailuineen sekä Popkatu-klubeineen on vuosi toisensa perään ollut ajatuksella koottua ja korkeatasoista. Ohjelmisto antaa tarvittavaa näkyvyyttä myös marginaalissa oleville yhtyeille.

En kuitenkaan ihmettele, että tekijäporukka ei enää pysty jatkamaan toimintaa talkoovoimin. On itseasiassa uskomatonta, miten Popkadun tasoinen, joka vuotinen tapahtuma on edes onnistuttu järjestämään näin kauan ja niin pienillä resursseilla. Taustalla on epäilemättä järjestäjien palo tuottaa alueelle tasokasta kaupunkikulttuuria. Mutta kukaan ei jaksa tehdä niin suurta työmäärää loputtomiin ilman työn ansaitsemaa tunnustusta (palkkaa), pelkästä rakkaudesta tekemistä kohtaan.

Popkadun merkitystä Joensuun kaupunki-imagoon ja alueen vetovoimaan tuskin tarvitsee edes mainita – se on itsestäänselvyys. Popkadun kaltaiset yhteisölliset ja rennot kulttuuritapahtumat tekevät Joensuusta Joensuun. Toivon, että myös kaupunki näkisi tapahtuman arvon, eikä antaisi toiminnan hiipua rahoituksen puutteen vuoksi.

Nautitaan kaikki tämän vuoden Popkadun monipuolisesta kattauksesta kuin se olisi viimeinen! Toivon sydämestäni, ettei näin kuitenkaan ole.

Kommentoi

Hae Heilistä