Julkaistu    |  Päivitetty 
Harri Kurki

Kasvu ei nouse tyhjästä

Äärimmäisen hämmästyneenä olen seurannut uutisia Pohjois-Karjalan matkailun edistämistä varten perustetun Visit Karelia yhtiön taustalla olevia vaikeuksia. Jotkut järjestön jäsenistä haluavat poimia rusinat pullasta omien tavoitteidensa ajamiseen.

Ei ole vaikea ymmärtää toiminnanjohtajan irtisanoutumista. Airotonta venettä on vaikea ohjata. Taustalta kuultaa ymmärtämättömyys yhteisen hyvän päälle ja tulevaisuuden näköalattomuus. Asioita voidaan kuitenkin aina parantaa.

Pohjois-Karjala, joka sai omat lääninoikeudet vuonna 1960, kuuluu luonnonmaantieteellisesti Järvi-Suomen ja Vaara-Suomen vaihettumisvyöhykkeeseen. Näin maakunnalla on tässäkin suhteessa vähintään kaksi valttikorttia taskussaan.

Neljään vuodeaikaan paketoituna näistä matkailuvalteista on mahdollista kehittää kansainvälisestikin kiinnostavia kohteita. Tätä totutetaan jo melko hyvin alansa hyvin tuntevien pienyrittäjien voimin.

Heidän resurssinsa eivät riitä suuriin markkinointiponnisteluihin, vaan tarvitaan juuri niitä määrätietoisia maakunnallisia organisaatioita veneen perämieheksi.

Niitä tahoja, jotka nyt haluavat heittää rukkaset naulaan, voisi kuvata mieheksi, joka ensin kiivettyään puuhun alkaa sahata sitä oksaa jolla istuu.

Pohjois-Karjalan luonnolla ja alueen välittömällä karjalaisella kulttuurilla on hyvät mahdollisuudet nousta eurooppalaiselle matkailukartalle, ja näin luoda uutta elinvoimaa ja vaurautta vähenevään maakunnan väestöön.

Ilman itseluottamusta asiaansa ja hyvää yhteistyöhalua harvoin on eteenpäin menty. Nohevimmat kokoavat veneeseensä mahdollisimman etevät soutajat .

Vuosi 2024 on koko Itä-Suomen kannalta ainutlaatuisen merkittävä matkailun ja ruokakulttuurin kannalta. Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakunnat ovat yhdessä nimetty ”Saimaa - European Region of Gastronomy”- kohteeksi.

Tämä arvokas tunnustus ei sekään ole syntynyt tyhjästä, vaan määrätietoisen vaikuttamistyön tuloksena. Kiitos jo nyt niille tahoille, jotka ovat tätä työtä tehneet. Sirmakkaa soittaen tietysti, niin kuin Karjalassa kuuluukin.

Vielä on hyvää aikaa markkinoida ja valmistella tulevia ”tupaantuliaisia” ja laittaa rivit ojennukseen. Jos tässä vaiheessa halutaan hypätä pois veneestä, niin yksinäistä on huutajan ääni järvessä tai korvessa. Mitä jos aloitettaisiin yhteinen soutumatka vaikka pipon kiristystä löysentämällä.

Kommentoi

Hae Heilistä