Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Politiikan pohjavirrat

Puolueiden menestystä kiinnostavampaa eduskuntavaaleissa on oikeastaan se, mitä tapahtuu puolueiden sisällä ja kontakteissa niiden välillä.

Kevään 2023 vaaleissa useilla Savo-Karjalan puolueilla on listat valmiina, ja loputkin viimeistelevät niitä. Osa on saanut ehdokkaidensa nimet ja kuvat verkkosivuilleen, osa julkistaa sivunsa näinä päivinä. Tätä kirjoittaessa kaikkien tilannetta ei tiedetä, koska sähköpostiautomaatti toivottaa monessa tapauksessa hyvää uutta vuotta ja kertoo, että työpaikalla ollaan taas 9.1.2023.

Mutta millaisia nimiä listoilla on – ja mikä myös on kiinnostavaa – millaisia ei ole?

Ketkä saavat tukea keiltä? Tämä on ehkä se kiinnostavin pohdinta, johon ei ihan helposti saa vastauksia. Kas kun monen poliittisen toimijan pahin vihollinen on omalla listalla, ja naapurilistalla saattaa olla se varsinainen hengenheimolainen, jolle toivotaan menestystä.

Suurliikemiehethän ovat rahoittaneet ehdokkaita, joiden he ovat uskoneet pääsevän läpi ja sen verran merkittäviin asemiin, että heidän kautta on pystytty edistämään omia asioita. Myös erilaiset järjestöt ovat antaneet tukea ehdokkaille.

Joissakin tapauksissa on ehkä lähennelty korruptiota, useimmiten kyse on normaalista ja läpinäkyvästä yhteiskunnallisesta toiminnasta.

Sitten on olemassa ruohonjuuritason toiminta, jossa ehdokkaiden vaalirahoitus tulee pienistä summista, joita yksittäiset ihmiset antavat. Muutaman kympin suuruisia lahjoituksia tulee jonkin verran yli puoluerajojen, koska ehdokkaan toiminta vain sattuu miellyttämään, ja koska politiikassa ei saa mitään aikaan, jos tyytyy pyörimään omassa karsinassa.

Nämä pienet pohjavirrat ovat kiinnostavampia kuin viikosta toiseen jatkuva gallupien tuijottaminen ja sillä spekulointi, mikä ryhmä kulloinkin pääsee haukuttavaksi hallitukseen tai oppositioon haukkujan rooliin.

Keitä sitten ei löydy listoilta?

Puolueilta jos kysyy, millä periaatteella listoja on koottu, vastataan lähes satavarmasti, että ehdokkaat ovat mahdollisimman kattavasti eri alueilta, eri ikäisiä ja mahdollisimman erilaisista taustoista. Näitä perusteluja voi käyttää myös silloin, jos jonkun ehdokkuus torpataan: olethan sinä hyvä, mutta kun teidän kunnasta ei voi kovin monta ehdokasta ottaa.

Joskus voi puolueensa kärkinimi alkaa nähdä jossakussa uhkaa itselleen. Uusi, nouseva poliitikko on hyvä niin kauan, kun hän tuo listalle ääniä, mutta jos alkaakin näyttää siltä, että ääniä saattaa tulla liikaa, juuri hänen ottamisensa listalle horjuttaa alueellista tasapuolisuutta.

Tuolla he taas toreilla meitä odottavat. Käydään juttelemassa.

Kommentoi

Hae Heilistä