Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Teko kerrallaan

Kaksi viime vuotta ovat olleet siirtymää postnormaaliin aikaan oikein rytinällä. Niin sanottu vanha normaali näyttäisi pysyvästi olevan todellakin vanhaa normaalia, ja elämä on muuntunut yllätyksellisten epävarmuutta aiheuttavien muutosten ketjuiksi.

Sitra julkaisi juuri selvityksen ”Megatredit 2023”, jossa selvitetään isompaa kuvaa muutoksista, jotka meidän tulisi ymmärtää, jotta pystyisimme edelleen vaikuttamaan kestävän ja reilumman tulevaisuuden rakentamiseen.

Sitran tunnistamat viisi suurta haastetta ovat: Luonnon kantokyvyn mureneminen, sillä elämme keskellä ekologista kestävyyskriisiä. Väestö ikääntyy, keskittyy kasvukeskuksiin ja monimuotoistuu, jolloin hyvinvoinnin haasteet kasvavat. Epävarmuus tulevaisuudesta lisää myös mielenterveysongelmia. Demokratian kamppailu kovenee, ja ihmisten yleinen luottamus siihen horjuu samaan aikaan kun kilpailu digivallasta kiihtyy. Ekologinen kestävyyskriisi etenee ja globaali eriarvoisuus kasvaa, jolloin talouden perusta rakoilee.

On hyvä, että megatrendit kirjoitetaan auki. Tunnistetaan faktat, jotka on syytä tuntea, jotta voimme vaikuttaa tulevaisuuteen. Ja tärkeintä on tulevaisuususko ja halu vaikuttaa kestävämmän ja paremman tulevaisuuden tekemiseen.

Itse olen aika uskonut siihen, että tulevaisuus ei tule unelmoimalla, vaan tulevaisuus tehdään, teko kerrallaan. Työssäni kaupunkikeskustayhdistyksen kipparina olen saanut tavata kymmeniä uskomattomia joensuulaisia, jotka pyyteettömästi, vapaaehtoisina tekevät kallisarvoisia tulevaisuustekoja.

Uskomaton Tuula joukkoineen, jotka tarmokkaasti jaksavat kerätä varoja Unicefille lasten hyväksi tehtävään työhön. Harri, Päivi ja Pertti tahoillaan auttavat järjestämään lämmintä keittoa, sanaa ja kohtaamisia niitä tarvitseville. Sydämellinen Liisa lahjoitettavine suklaarasioineen ja villasukkineen organisoimassa kohtaamisia ukrainalaisten kanssa, kuten myös Hannu sekä Arvo leijonineen. Tarmokas Helena, joka saa kulttuuriväen laulamaan rauhan puolesta. Mari ja arjen turvallisuuden vahvistaminen.

Kymmenet vapaaehtoiset jäävät tässä mainitsematta, mutta uskokaa, että heitä on!

Meidän joensuulaisten vahvuus on voimakas yhdessä tekemisen kulttuuri sekä osallisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseen pyrkivät teot. Annetaan tänä keväänä arvostus ja tuki myös niille rohkeille, jotka ovat asettuneet ehdokkaiksi kevään eduskuntavaaleihin. Kaupat, kirjastot ja kuppilat, mahdollistakaa reilu vaalityö tiloissanne ja edustoillanne. Vapaat vaalit, demokratia ja sopimusyhteiskunta ovat tässä ajassa tärkeimmät kiinni pidettävät ja vahvistettavat asiat.

Tulevaisuuteen voi vaikuttaa jokainen itse, niillä arjen pienillä teoilla. Tee läheisillesi hyvää. Tue niitä, joilla asiat ovat huonommin kuin sinulla. Älä osta enempää kuin mitä tarvitset. Kierrätä jätteesi. Anna omastasi toisten hyväksi. Äänestä vaaleissa. Pidä omasta hyvinvoinnistasi huolta. Pysy sairaana kotona. Elä nyt ja ole läsnä, älä somessa. Nauti luonnosta ja tee tekoja sen hyväksi. Kyllä me jokainen tämä osataan. Mentäisikö näillä tähän vuoteen 2023?

Kommentoi

Hae Heilistä