Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katri Hirvonen

Liikuttavaa

Makasin puolialasti pöydällä. Miehen sormet liukuivat rinnallani. Intohimo oli hetkestä kaukana, hieroja aukoi rintalihaksistani vihlovia lihasjumeja. Hän antoi ymmärtää, että olisi näitä jumeja voinut jo aiemmin hoitaa.

Hieroja harmitteli ihmisten olevan liian laiskoja itseään hoitamaan. Oman hyvinvoinnin pitäisi olla ykkösasia. Haukottelin mielessäni ajatellen, että eihän kukaan jaksa jatkuvasti pikkuvaivoihin hoitoa hakea.

Aloin ajatella asiaa uudesta näkökulmasta, kun luin artikkelia liikuttavasta tutkimuksesta.

Mihin sosiaali- ja terveyspalveluun sinä osoittaisit yli sata miljoonaa euroa, jos sellainen summa siirrettäisiin turhista kustannuksista tärkeämpiin? Tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutti on luonut laskurin, joka arvioi, että ihmisten liikkumattomuus ja paikallaan olo aiheuttavat maakunnassamme mainitun suuruiset kustannukset vuosittain.

Turha kustannus, joka liikuttaa meitä jokaista. Joka ikinen voi siihen vaikuttaa.

UKK-instituutti määrittelee liikkumattomuuden liian vähäiseksi määräksi reipasta ja elimistöä rasittavaa liikuntaa sekä paikallaanolon liian pitkäksi passiiviseksi ajaksi. Ne altistavat tai aiheuttavat aineenvaihduntasairauksia, esimerkiksi kakkostyypin diabetestä, sydän- ja verisuonitauteja, tuki- ja liikuntaelinvaivoja sekä mielenterveyden haittoja.

Näiden ehkäisyyn meillä on neljä uloketta keskivartalon kulmissa. Ja viides, se tärkein, sijaitsee pääpaikalla keskivartalosta ylöspäin. Sinne pitäisi istuttaa liikuttava elämäntapa.

Liike on lääke, moneen kivistävään kohtaan liikkuminen onkin parantava voima. Hieroja tai fysioterapeutti on vain hyvä lisä. Takavuosina puhuttiin liikuntareseptistä, jonka lääkäri voisi potilaalle antaa. En tiedä ketään, kuka sellaisen olisi saanut. Lääkkeiden popsijoita tunnen monta, mukaan lukien itseni. Entä jos lääkkeiden sijaan käyttäisimme ne rahat jo ennen sairastumista itsemme liikuttamiseen.

Jo ennen kuin liikkumattomuus näkyy lääkärin vastaanotolla, se on ehtinyt aiheuttaa kustannuksia työnantajille alentuneena työkykynä ja sairauspoissaoloina. Työelämässä on paljon ihmisiä, jotka ovat parin vuosikymmenen aikana ehkä unohtaneet aktiivisen elämäntavan automatisaation, teknistymisen ja kohonneen elintason seurauksena. Jos työnantajan tarjoamilla liikuntaeduilla vältytään sairauslomilta, niin työnantajan panostus on tuottanut voittoa.

Joensuu palkkasi syksyllä hikoiluagentin matalan kynnyksen liikuntaneuvojaksi kaupunkilaisten käyttöön. Kaikki keinot kansalaisten liikuttamiseen ovat varmasti kullan arvoisia, sillä sohvalla on turmeleva vetovoima. Sohvaperuna nahistuu.

Tämä vuosi jää pian historiaan enimmäkseen synkkänä. On aika suunnata katse kohti uutta ja parempaa. Se voi olla parempi vähintään omalle hyvinvoinnillesi. Hanki stressihormonien tilalle mielihyvähormoneja. Liikuta itseäsi pikkuisen enemmän kuin viime viikolla.

Liikuttavaa uutta vuotta kaikille meille!

Kommentoi

Hae Heilistä