Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Saara Sahlstén

Uskaltaako pepusta puristaa?

Pikkujoulukausi on kuumimmillaan ja uusi vuosi lähestyy, ah! Tuokoon ne meille kaikille lempeyttä ja hyviä kohtaamisia. Juhlakausi voi olla hyvä mahdollisuus myös uusiin tuttavuuksiin ja hauskanpitoon – lyhyttä tai pidempää tarinaa ajatellen.

Viime vuosina vastaan on tullut usein kuitenkin närkästyneitä tuhahduksia: Miten naisia voi enää lähestyä ilman syytettä seksuaalisesta häirinnästä? Uskaltaako tässä puhua enää kellekään?

Hyvin voi ja uskaltaa. Suurin osa ihmisistä haluaa läheisyyttä, ihmissuhteita, seurustelua, kohtaamisia, rakkautta ja rakastelua. Lähes kaikki nauttivat positiivisesta huomiosta. Toisista myös flirttailu on hauskaa. Omassa ystäväporukassani nostimme nuorempina aina ulos juhlimaan lähtiessä maljan ”uusille kohtaamisille.”

Se, mikä on kullekin positiivista huomiota ja hauskaa flirttailua vaihtelee toki ihmisten välillä ja tilanteen mukaan. Usein juhlakansan enemmistö ei ole seuraa vailla, ja monet haluavat olla rauhassa porukassaan. Jos taas ihminen on kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, voi reaktio lähestymisyrityksiin olla vahvan kielteinen. Kohtaamisissa olennaisinta on toisen kunnioitus.

Usein toisen eleiden seuraaminen kertoo hyvin, haluaako hän kontaktia. Sanattomat viestit voivat ohjata kuitenkin myös harhaan. Lopulta kommunikointi on aina varmin ratkaisu – kaikkeen. Jos flirttailu saa aikaan närkästystä, on usein syytä muuttaa omaa käytöstä.

Uudelle vetoavalle ihmiselle puhuminen on yleensä jännittävää. Joskus tilanne sokaisee. Saatamme kerätä rohkeutemme ja lähestyä toista tavallista ronskimmin. Jos muutaman vahvistavan jälkeen marssii toisen luo suuren halun ilmaisun kera, ei ole ihme, jos hän kieltäytyy jyrkästi. Harva on siihen valmis. Liian nopea tai suora lähestyminen voi kylmätä, mutta maltillisempi aloitus vie usein pidemmälle.

Perushyvillä tavoilla menee harvemmin vikaan. Hymyile. Sano jotakin ystävällistä. Hyväntahtoisista katseista nauttii moni. Seuraa ja kuulostele ensin. Pepusta ei saa puristaa ennen kuin tietää, että toinen tykkää siitä. Rasvaiset kommentit ja seksistiset huutelut kannattaa unohtaa täysin.

Jos toinen ilmaisee, ettei ole kiinnostunut, niin sitten se tarkoittaa sitä. Heti. Kunnioitetaan toista ja jatketaan iltaa toisaalla. Se ei tarkoita, että olisimme huonoja. Nyt ei vain osunut. Oma pettymys puretaan edelleen erikoisen usein esimerkiksi solvaamalla äskeistä ihastuksen kohdetta. ”Saatanan huora” on hieno klassikko. Ehkä pettymyskään ei ole niin kova, jos heti ensirepliikillä ei laita kaikkea peliin.

Joka tapauksessa: mennään ja kohdataan! Sitä ihmiskunta kaipaa. Hyvät hetket voivat lämmittää pitkän aikaa. Muistan tapauksen, jossa mies käveli ohitseni baarissa. Hymyilimme. Olimme eri seurueissa, mutta illan mittaan hymymme kohtasivat monta kertaa. Lähtiessään mies sujautti eteeni servetin, jossa luki ”olet ihana”, puhelinnumeron kera. Tämä ei loukannut mitenkään rajojani, vaan tuntui pelkästään hyvältä.

Ihanaa joulun aikaa, malja hyville kohtaamisille!

Kommentoi

Hae Heilistä