Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Some-Tiltut

Sodat käyneet sukupolvet tunsivat Tiltun, naisäänen, joka paasasi radion kautta Neuvostoliiton propagandaa.

Tiltuiksi saatettiin ymmärtää myös rintamilla linjojen yli suomeksi huutaneet propagandistit, jotka tiedämme parhaiten Tuntemattoman sotilaan dialogista:

– Suomen pojat, tulkaa hakemaan meiltä leipää!

– Tuu sää hakeen meiltä leipäs päälle voita!!

Tuohan on niin suomalaisiin selkäytimiin mennyt sanailu, että koronakeväänä 2020 se toimi Uudenmaan rajojen sulkeutumisen jälkeen somevitsinäkin.

– Uudenmaan pojat, tulkaa hakemaan meiltä käsidesiä!

– Tuu sää hakeen meiltä desipullos ympärille vessapaperia!!

Jotenkin on tullut Tiltu mieleen viime kuukausina Facebookia silmäillessä.

Pietarin trollitehtaastahan puhuttiin jo vuosia ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa. Aikansa kesti, ennen kuin trollit opittiin tunnistamaan, eikä taitavimpia välttämättä tunnistettukaan.

Nyt niistä on tullut lähes yhtä suurta hupia kuin sodan aikana Tiltu(i)lle naureskeluista, vaikka vieläkään kaikki eivät tunnu oivaltavan noiden tökeröiden yritysten alkuperää.

Mistä some-Tiltun sitten tunnistaa?

Varsin usein linkityksestä Putinia tai Venäjää kritikoivaan uutiseen tai uutiseen Natosta tai lännen Ukraina-avusta. Linkkiinsä some-Tiltu on liittänyt kannanoton, joka on tarkoitettu provosoivaksi, ja joka aika usein onnistuukin provosoimaan.

Vaikkapa näin:

– Ei Suomea Natoon!!! Suurin osa kansaa vastustaa liittymistä ja siksi poliitikot kiirehtivät, eikä vaadittua kansanäänestystä järjestetä vaikka kyseessä on näin mittava itsenäisyyttä rapauttava päätös!! Häpeällistä (ja vihainen naama -emoji loppuun)

Avataanpa tuo.

Eiväthän kaikki suomalaiset vieläkään ole Natosta innostuneet, joten periaatteessa päivitys voisi olla aitokin, mutta pari juttua tuossa viittaa trolliin. Ensinnäkään suomalainen Naton vastustaja tuskin erehtyisi väittämään, että valtaosa suomalaisista vastustaa puolustusliittoon liittymistä. Todennäköisemmin hän pahoittelisi, kuinka suomalaiset on onnistuttu aivopesemään amerikkalaiseen sotahulluuteen mukaan.

Toisaalta alkuperäinen päivityksen tekijä ei lähde keskusteluun mukaan, vaikka saattaakin heittää kommentteihin huutonauruemojeja.

Yksi omista kavereistani onkin ottanut oman käytäntönsä trolleille vastaamiseen:

– Da. Rupla takaisin.

Sekin tietysti on mahdollista, että trollisetä tai -täti ei asu Venäjällä, vaan kyse on ihan supisuomalaisesta somettajasta, joka tykkää härnätä toisia suomalaisia, mutta mielenkiintoisesta ilmiöstähän tuossa on kyse.

Liekö jo aiheesta joku gradu teossa.

Kommentoi

Hae Heilistä