Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Elinvoimaa tapahtumista

Tänä vuonna on Joensuussa eletty monissa tapahtumissa aivan ennätysten vuotta. Suurista tapahtumista kävijäennätyksensä teki Ilosaarirock. Kaupunkikeskustaan siirtyneet TMK:n järjestämät Kansainväliset suurmarkkinat yli tuplasivat kävijämääränsä tälle vuodelle noin 70 000 kävijällä. Viime sunnuntaina Botanialla päättynyt Visual Festival myös lähes kaksinkertaisti kävijämääränsä tehden kävijäennätyksensä. Virran ensimmäistä kertaa järjestämä Joen yö kokosi ennätyskävijämäärän. Kaikkinensa Virran tuottamien tapahtumien kävijämäärä tuplaantuu edellisestä vuodesta, vaikka kasvua oli viime vuonnakin koronasta huolimatta.

Tapahtumilla on suuri taloudellinen ja alueimagollinen merkitys: Esimerkiksi Visual Festival kokosi valotaiteen ihailijoita ja harrastajia Joensuuhun ympäri Suomen. Satojen kilometrien päästä saapuneet tapahtumaturistit jättävät Joensuuhun tärkeitä matkailueuroja. Mennessään he vievät myös lisääntynyttä tietämystä siitä, mitä erityistä ja ainutlaatuista Joensuu voi matkailijoilleen tarjota.

Tällä viikolla Kontiolahdella kisattavat ampumahiihdon maailmancupin avauskisat tuovat Joensuun seudulle kilpailijoita huoltoryhmineen, kannattajineen ja mediaa lähes kolmestakymmenestä maasta. Me olemme täällä aivan etuoikeutettuja, kun alueemme pääsee tuottamaan kyseistä tapahtumaa.

Kisaisännyyksistä kilpaillaan, ja meidän kaikkien tulee yhdessä varmistaa, että myös jatkossa Kontiolahdella kisataan. Itse innokkaana penkkiurheilijana kannustan menemään stadionille: Ampumahiihto on todella tapahtumarikas ja viihdyttävä laji seurata ihan livenä paikan päällä.

Näinä aikoina, koronavuosien jälkeen, maailman eläessä tietyssä ennustamattomuuden sumussa Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, väittäisin, että tapahtumilla on aivan erityistä merkitystä yhteisön eheydelle, yhteenkuuluvuudelle sekä ihan yksinkertaisesti tuomaan hetken iloa elämään.

Itselleni jää varmasti tämän työurani merkityksellisimmäksi tapahtumamuistoksi Yhdessä-konsertti ukrainalaisten pakolaisten kanssa lokakuussa. Se voima ja tunne, mitä yhteen kokoontuminen ja omalla äidinkielellään yhdessä laulaminen sai liikkeelle. Siihen tilaisuuteen tiivistyi todella paljon jotain inhimillistä muutoin niin epäinhimillisessä maailmatilanteessa.

Sykähdyttävää oli myös nähdä sadat iloitsevat lasten kasvot Joensuun joulunavauksessa sekä letkajenkkaan intoutuneet aikuiset joulun ystävät. Juuri näitä pieniä elämän ilon hetkiä meistä jokainen tarvitsee.

Me Virran väki tuomme vielä joensuulaisten ja Joensuussa matkailevien iloksi joulumarkkinat Kauppatorille 13.–17.12. Markkinoilla on myynnissä maakunnan joulukuusia, herkkuja joulupöytään sekä käsintehtyjä lahjoja. Lapsia ja isompiakin joulun ystäviä viihdyttää maksuton heppakaruselli. Myös joulupukki on lasten tavattavissa. Joulumarkkinoiden ohjelma löytyy osoitteesta http://www.joensuunvirta.fi.

Kommentoi

Hae Heilistä