Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Matti Torvinen

Titarinostalgiaa

Olin armeijan titarina, varusmiehenä ja palkattuna, yli kolmetoista vuotta. Siviiliin lähdin vuonna 1984, mutta syksyllä 1988 kävin vielä kertaamassa. Noina vuosina tulin vakuuttuneeksi, että sähkötysyhteyksiä on vaikea häiritä niin paljon, ettei kuso (qso) kulkisi lainkaan.

Kertausharjoituksessa jo oli uusia sanomalaitteita, jotka lähettivät sanoman automaattisesti, mutta ne olivat niin herkkiä, että huonon radiokelin aikaan piti palata vanhaksi käymässä olevaan keinoon: kun sanoma ei mennyt läpi, se muutettiin morseaakkosiksi ja sähkötettiin.

Vanhasta titarista oli vain mukavaa, että sai taas tarttua sähkötysavaimeen.

Mistä tämä asia tuli juuri nyt mieleen? No siitä, kun kaasuputkia meren pohjassa tuhottiin. Siellä vedessä niitä on viestikaapeleita ja kaikkea muutakin tarpeellista.

Morseaakkoset sai nimensä Samuel Morsen (1791–1872) mukaan. Lennättimen Morse kehitti vuonna 1844. Morsemerkit kulkivat lankaa pitkin, ensimmäinen lanka Atlantin poikki saatiin vuonna 1866. Lennätin otettiin käyttöön maailmanlaajuisesti, ja esimerkiksi Suomessa VR käytti menetelmää 1950-luvulle asti.

Langatonta lennätintä pystyttiin kehittämään, kun Guglielmo Marconi (1877–1937) oli keksinyt radion. Ensimmäinen radioasema otettiin käyttöön vuonna 1897, ja ensimmäinen langaton lennätin Englannin ja Ranskan välille saatiin vuonna 1899.

Morsetus on käyttökelpoinen tapa, lähetetäänpä sanoma sitten lankaa pitkin tai radiolla. Jos on pitkä lanka, kuuluvuus toisessa päässä voi olla heikko. Radiolla asema voi olla kaukana tai on huono radiokeli, tai kun on häirintää, kuuluvuus voi olla huono. Mutta sähkötyksellä ei tarvitse mennä läpi muuta kuin piipitys. Puheella kantoaaltoon joudutaan lähtöpäässä lisäämään puheen signaali, joka toisessa päässä muutetaan kuulokkeesta kuultavaksi. Se on vaativampaa kuin pelkkä kantoaallon katkominen.

Onneksi armeijassa vielä koulutetaan sähköttäjiä, vaikka titaaminen onkin jäänyt vähemmälle. Meriliikenteessä nykyaikaiset viestivälineet ovat tainneet jo syrjäyttää sähköttämisen.

Esimerkiksi Estonian upottua lehdissä kerrottiin laivan hätäsanomista, jotka olivat tavallista puhetta.

Mutta vielä vuoden 1979 syksyllä, kun Itämerellä upposi hiililastissa ollut laiva, ja yhteensä alle kolmenkymmenen matkustajan ja miehistön jäsenestä noin puolet hukkui, laivassa oli titari. Sähköttäjä oli minulle puolituttu, koska hän oli armeijassa esimieheni, upseerikokelas. Saatuaan sähköttäjän koulutuksen armeijassa hän kotiuduttuaan hakeutui laivaradistiksi.

Sain kahteenkin otteeseen kuunnella laivan hätäviestintää, jonka radioamatöörit olivat nauhoittaneet.

Erityisesti ihan loppuosa liikenteestä jäi mieleen ja satutti. Näin radisti morsetti: cl qrx no va, mikä tarkoittaa, että suljen asemani, en kutsu teitä uudelleen, liikenteen loppu. Silmäni huurtuivat. Lyhenteen qrx yhteydessä yleensä annetaan päivämäärä tai kelloaika, jolloin kutsutaan uudelleen.

Nyt sähköttäjä tiesi asemaa sulkiessaan olevansa jo kuolemanvaarassa, qrx no.

Kommentoi

Hae Heilistä