Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Käyhkö

A foxtail in the armpit

Vladimir Putinin rinnalla Darth Vader on Pelastakaa Lasten joulukeräys, mutta todettava on, että jos jonkun pääasialliset työtehtävät ovat valehtelu, uhkailu, varastaminen ja murhaaminen, niin eipä pääse kehityskeskustelussa Vladimiria moittimaan.

Sekoboltsille on vaikea olla kateellinen mistään, mutta jos jotain pitäisi, niin valehtelun taidosta. Kun puhuu vain ja ainoastaan puuta ja heinää ja maustaa liirumlaarumit vielä päättömillä sanonnoilla kuten “Tuliruusu voi kääntyä myös heidän suuntaansa”, kyllähän siinä vastapuoli häkeltyy.

Ehkä oman presidenttimme kannattaisi yrittää viedä Nato-jäsenyys maaliin samalla taktiikalla ja laittaa Turkille ja muille vivuttajille jauhot suuhun (flour in the mouth) toteamalla, kuinka niillä on selvästikin ketunhäntä kainalossa (a foxtail in the armpit) ja että rohkea rokan syö (the brave eat the pie soup).

Mutta viitataanpa kintaalla (let´s signal with a mitten) artikkelin varsinaiseen aiheeseen eli arkisista pattitilanteista vapautumiseen vastapuolta viestinnällisesti hämmentämällä. Koska mielikuvitus on katoavaa kansanperinnettä, turvaudutaan pöllimään hyväksi havaittuja tokaisuja klassikkoelokuvista.

Ohessa muutamia kiperiä tilanteita, joissa hämmennystaktiikka on täyttä rautaa.

Vaimo vaatii: “Taaskaan et ole imuroinut ja ikkunat on niin likaiset että saa hävetä silmät päästään ja pyykkikone…”

Toimenpide: Todetaan rauhallisesti: ”Frankly, my dear, I don’t give a damn.” Tämän jälkeen astellaan rauhallisesti pois huoneesta.

Huom! Vaimon lamaantumisen voidaan arvioida kestävän maksimissaan noin 30 sekuntia, joten kaiken on tapahduttava siinä ajassa.

Pomo hönkii niskaan: “Se Jonnin&Joutava Oy:n analyysiraportin piti olla minulla viime viikolla, vaan eipä ole näkynyt. Nyt kuule alkaa…”

Toimenpide: Käännytään pomoon päin ja aletaan hokea “Show me the money!”, “Show me the money!”, “Show the money!” toisto toistolta hieman äänekkäämmin viimeisten toistojen ollessa käytännössä suoraa huutoa.

Tämän pomo tulkitsee niin, että tyytymättömyys nykyiseen palkkatasoon alkaa pursuta yli äyräiden ja punnitsee nopeasti vaihtoehtonsa raportin ja puolihullun työntekijän kanssa käytävän palkkakeskustelun välillä. Pomo päättää tehdä raportin itse.

Huom! Kun työterveys pian ottaa yhteyttä, tunnettu elokuvasitaatti mahdollistaa “kunhan pelleilin, eikö pomo muka tajunnut?” -kortin käyttämisen.

Teini vaatii: “Haluun uuden pleikan (Playstation-videopeli toim. boomer-huom.”)

Huom! Teineihin eivät klassikot pure, joten konstien on oltava järeämpiä. Hyvä vaihtoehto on hyödyntää sitä tosiasiaa, että lapset häpeävät vanhempiaan jo valmiiksi.

Toimenpide: Kännykkää tuijottaen todetaan: “Totta kai uusi pleikka pitää olla. Mutta tehdäänkö ensin yhdessä sellainen tikkitokki-video vai mikä se on. Sanos kameralle, että “Meidän äiska/iskä on paras äiskä/iskä!””

Tämä järkyttää teiniä siinä määrin, ettei hän pysty ajattelemaan kyseistä peliä enää koskaan ilman tikkitokki-assosiaatiota ja alkaa sen sijaan ulkoilla aktiivisesti.

May the hämmennys-force be with you!

Kommentoi

Hae Heilistä