Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Vänskä

Ihminen ihmiselle, myös somessa

Kieltämättä toisinaan hieraisen silmiäni, kun luen sosiaalisessa mediassa kohtaamiani kommentteja. Kyseessä voi olla vaikkapa kaikille avoin kommenttikenttä uutisen tai artikkelin alla, minne näköjään on turhan helppo avata se liian löysillä saranoilla varustettu sanainen arkku. On täysin totta, että mielipiteille täytyy olla tässä maailmassa tilaa, mutta se, miten asian esittää, on sitten täysin eri asia.

Useimmiten myös näissä tilanteissa riitelevät asiat, eivät ihmiset, joten henkilökohtaisuuksiin meneminen vaikkapa poliittisten mielipide-erojen takia ei ainakaan omissa silmissäni nosta kommentoijan vakuuttavuutta, päinvastoin.

Myös netin välityksellä tapahtuva kiusaaminen ja häiriköinti on kasvanut räjähdysmäisesti somen saavutettua vakiintuneen aseman ihmisten arjessa. Usein häiriköintiä pakoon pääseminen on vaikeaa, kun älylaite seuraa mukana kotonakin. Häiriköijä voi tehtailla kymmeniä profiileja toisensa jälkeen, jolloin oman somealustan puhtaanapito on vaikeaa.

Netin luoma moneen taipuva ympäristö on haastava hallita.

Toisinaan pohdin myös sitä, että sanoisivatko nuo ilkeät kommentoijat myös samat asiat kohteelle kasvotusten. Ruudun takana on liian helppo piileskellä ja unohtaa, että sen toisella puolella on oikea ihminen, jota omat kommentit koskettavat. Some ei toimi pahan mielen oksennuspaikkana, vaan sen sijaan kannattaa vaikka mennä kävelylle.

Moni varmaan on kuullut lausahduksen, että jos ei ole hyvää sanottavaa, on parempi olla hiljaa. Ainakin silloin, jos oman kommentin tarkoitusperä on vain pahoittaa jonkun mieli.

Joskus pysähdyn miettimään myös sosiaalisen median tuomia vaikutuksia omaan ajattelumaailmaani. Toki se on äärimmäisen hyödyllinen ympäristö etsiä tietoa, viestiä, hankkia inspiraatiota ja samaistua muihin. Siinä on äärettömän paljon hyvää, mutta kaikessa on aina varjopuolensa.

Jotkut kohtaamaani asiat herättävät ajatuksen, olisiko ruutuajan vähentäminen sittenkin ihan hyvä ratkaisu.

Sosiaalista mediaa käyttävät jatkuvasti yhä nuoremmat, joten mediakasvatus ja turvallinen someympäristö ovat asioita, joihin toivottavasti tulevaisuudessa kiinnitetään erityistä huomiota. Yksi iso ryhmä, joka someympäristön laatuun voi mielestäni vaikuttaa, on itse sen käyttäjät. Jokainen voi toiminnallaan ja esimerkillään vaikuttaa siihen, minkälaisessa mediaympäristössä tulevaisuuden nuoret viettävät ison osan päivästään.

Täydellisessä maailmassa sosiaalinen media olisi turvallinen, kannustava, inspiroiva ja käyttäjäystävällinen paikka, jossa myös mielipiteiden jakaminen olisi mahdollista asiallisesti. Toivottavasti kehitys kohtaa myös tämän asian kanssa, ja tulevaisuuden someympäristö olisi entistä parempi paikka jokaiselle.

Kommentoi

Hae Heilistä