Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katri Hirvonen

Sähköistä menoa

Huhhuh, kuumottava kesäkausi takana muillakin kuin politiikan kärkinimillä. Kukkaron päälle kävivät kesän reissut ja biletykset niille, jotka lystin maksoivat. Tai maksavat, sitä mukaa kun luotot maksuun lankeavat.

Kaikesta päätellen edessä on sitten hyytävä syksy. Kaikki kallistuu, ostovoima kutistuu ja sähkökin uhkaa loppua. Kasvukäyrällä on vain ihmisten negatiivinen varaus.

Meille kuluttajille on urakalla syötetty neuvoja, kuinka säästää sähkölaskussa. Väännä lattialämmitys pienemmälle, säästät kymppejä! Peseydy haalealla vedellä, säästät lisää! Sammuta valmiusvirrat, taas säästöä! Tai eihän se raha enää säästy, maksat saman mutta saat vähemmän.

Neuvot ovat ihan päteviä. On terveellistä pysähtyä miettimään omia arki- ja arvovalintojaan. Moni on kuitenkin elänyt kohtuudella ja säästeliäästi tähänkin asti.

Energiapulan uhatessa tarvitaan lisää säästövinkkejä. Suodata vieraille kahvi kylmään veteen, kylmä kahvi kaunistaa! Tarjoa kyytipoikana raakakakkua. Suihkun sijaan peseydy pesuvadissa, säästö on hämmästyttävä.

Pese myös pyykit pesuvadissa. Minua ihmetyttää, mikä tekee nykyaikaisesta pesukoneesta energiatehokkaan, kun keskivertopesuohjelmaan tarvitaan pari-kolmekin tuntia sähköä syövä kone. Nyrkkipyykki kuluttaa energiaa monen toivomalla tavalla. Pian pyykkilauta löytyy pyykkärin mahamakkaroiden alta.

Viime aikojen väkevän sähköautolobbaamisen alan viimein ymmärtää. Turha shoppailu vähenee, kun lataamiseen saa sähköä joko vain liian kalliilla tai ei ollenkaan.

Hyvää tarkoittava neuvominen tuntuu syyllistämiselle. Äiti-ihminen radiossa pohti, voiko paistaa kotonaan mustikkapiirakkaa sähköpulan pelossa. Tuntuu, että sähkönsäästö jätetään yksittäisen kuluttajan vastuulle. Toivottavasti säästöohjeita syötetään myös yrityksille ja kaikelle sille sähköntuhlaukselle, joka ei ole kenenkään omaa mutta kaikkien yhteisesti kustantamaa.

Kun kuluttaja on vetänyt ylleen pässinpökkimät tarjetakseen katsoa illalla telkkaria, hehkuu työpaikan toimitalossa sata lamppua ja laitetta siltä varalta, että joku jäi ylitöihin. Parkkipaikkojen, pihojen ja porrashuoneiden valot paistavat tyhjyyteen suurimman osan yötä. Mihin tarpeeseen?

Yritysten valomainokset ja näyteikkunat loistavat yön pimeydessä taivaalle valosaastetta. Satelliittikuva paljastaa Outokummusta Onkamoon yltävän valonauhan ja monta vastaavaa, joissa ainoana liikkeellä saattaa sydänyön tunteina olla tien poikki jolkotteleva kettu. Kuinka paljon yötaivaalle karkaa sellaista sähköä, jota kukaan ei oikeasti tarvitse?

Ilman tietoliikennettä olemme nopeasti pulassa. Datakeskusten serverit käyvät kuumana sovelluksille, joiden todellinen tarve saattaa olla mitätön. Uuteen teknologiaan autoista, lämpöpumpuista ja leivänpaahtimista alkaen kytketään älysovelluksia, joita hädin tuskin tarvitaan lähes koko laitteen elinkaaren aikana.

Kenen vastuulla on vähentää turha sähkönkulutus näistä, että perheenäiti voi leipoa mustikkapiirakan ilman syyllisyyttä?

Kommentoi

Hae Heilistä