Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Käyhkö

Pakettitalo-valmennuspaketti

Oletpa hankkimassa autoa, televisiota, Seiskan kestotilausta lähiparturiin, käsituuletinta, kumikenkiä, venäläistä perseessäsurisijaa tai oikeastaan mitä tahansa, niin kuluttajaparalle myönnetään aina jonkin sortin testijakso, palautusoikeus tai muu periodi, jona aikana voi alkaa katua kauppaa ja perua sen persaukisuuteen tai muuhun force majeuriin vedoten. Mutta kun kyseessä on ihmiselon tärkein hankinta eli talokauppa, ja sen muassaan tuoma seuraavaan jääkauteen kestävä velkavankeus, niin sitäpä ei muuten peruta. Olisiko siis syytä tietää etukäteen, mihin kasaan on talikkonsa iskemässä?

Täten vaadin, että kaikkien omakotitalosta haaveilevien on suoritettava hyväksytysti omakotiasumisvalmennus! Se on vähän niin kuin synnytysvalmennus, mutta pääpaino ei ole opetella nukkumaan hankalissa asennoissa kuten luentosalin penkissä, vaan oppia omakotiasumisessa vaadittavia taitoja, joita ei tiennyt olevan olemassakaan.

Huom! Jos toisen polven pakettitalolliset luulevat tietävänsä, mistä on kyse, niin höpsistä pussiin. Nostalgia on ehtinyt haperruttaa muistot, ja jos omilta vanhemmilta hakee vahvistusta päätökseen, on hyvä huomioida, että lämpimän suosittelun takana on vielä lämpimämpi kosto kaikista niistä teininä tekemättä jättämistäsi pikku askareista.

Ohessa vuoden kestävän valmennuksen alustava sisältö. Syyslukukausi koostuu seuraavista teemoista:

- Harjoitellaan postilaatikolla käymistä tuulitunnelissa tuulen puhaltaessa vastaisesti mennen tullen 30 m/s.

- Siirretään lunta paikasta A paikkaan B kahdesti päivässä kolme tuntia kerralla ja luovutaan kuin astronautti viideksi kuukaudeksi muusta elämästä.

- Tilataan ilmanvaihtokoneeseen kolme kertaa väärät suodattimet ja askarrellaan sen jälkeen se itse puolison toppatakista.

- Opetellaan avaamaan sähkölasku itkemättä (vaatii usein jatko-opintoja).

- Aloitetaan polttopuuvarantojen kartuttaminen googlaamalla, mikä on motti.

- Opetellaan putoamaan katolta.

Kevätlukukaudella pureudutaan vastaavasti näihin aiheisiin:

- Paikataan parketti, jolla on talsittu nurmikon ilmauskengät jalassa matkalla jääkaapille olutta hakemaan.

- Opetellaan erottamaan varaston kevätsiivouksessa löytynyt muumioitunut rotta pehmolelusta.

- Testataan miltä etäisyydeltä ikkunat kestävät painepesurin - ja miltä eivät.

- Öljytään terassi puutarhajyrsimen jäteöljyllä.

- Lingotaan ruohonleikkurilla kiviä naapurin auton kylkeen.

- Opetellaan tekemään talomaalilla uudet kulmakarvat kaasugrillin rasvapalossa kärähtäneiden alkuperäisten tilalle.

Niillä kurssilaisilla, jotka aikovat itse rakentaa oman talonsa, päivät jatkuvat vielä lautojen kantelulla otsalampun valossa ja päättyvät yön pimeinä tunteina energiavajeen aiheuttamaan pyörtymiseen.

Mikäli kokelas läpäisee kaikki kurssit, tulee hän takuuvarmasti asumaan onnellisena elämänsä loppuun asti! Kerrostalossa.

Kommentoi

Hae Heilistä