Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Matti Kettunen

Pieni lintu – musiikkia menneisyydestä

Huolettomina nuoruusvuosina kuljettiin C-kasettimankat kainalossa ja kuunneltiin niistä musiikkia. Joko radiosta tai kaseteilta. Kovia olivat Beatlesit, Rollarit, Doors sekä suomalaista bändeistä Ernos ja Topmosta, myöhemmin Hurriganes. Siinä mielessä kuljin sivussa valtavirrasta, että suomalaisista artisteista aivan ehdoton ykkönen oli Carola, jonka ääni ja musiiki puhuttelivat minua, toisin kuin ketään kavereitani.

Brittiläisistä yksittäisistä kappaleista Marianne Faithfullin This Little Bird jäi soimaan korviini pitkäksi aikaa nostalgisena ja surullisena kappaleena. Tämä saattoi johtua siitä, että äitini sai yllättäen vakavan aivoverenvuodon ja joutui pitkäksi ajaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalaan.

Häntä käytettiin Helsingissä leikkausta varten, mutta lopulta repeytynyt aneurysma olikin sellaisessa paikassa, että sitä ei voitu leikata, vaan hoitona oli verenpainelääkitys ja loppuiän kestänyt pelko repeämän uusiutumisesta. ”Älkää sitten astuko lentokoneeseen”, oli keskussairaalan hoitava lääkäri sanonut, eikä äitini koskaan sen jälkeen lentänyt.

Suomennoksena Pieni lintu -kappaleen levytti tuoreeltaan Agneta Lindqvist, joka tunnettiin taiteilijanimellä Anki, mutta se jäi hänen suurempien hittiensä kuten Ne kesäyöt, Sunny ja kappalenimensä mukaisesti Vanhan korpin varjoon. Pieni lintu symbolisoi myös Ankin omaa elämää, mikä päättyi liian aikaisin syöpään hänen ollessaan vasta 62 -vuotias.

Tämä Marianne Faithfullin läpilyöntikappale jäi henkilökohtaisella tasolla unohduksiin vuosikymmeniksi, kunnes televisiossa alettiin esittää suosittua brittidraamaa Heartbeat, Sydämen asialla, mikä koukutti katselemaan kaikki liki neljäsataa jaksoa. Jopa kahteen kertaan!

Sarjan monien käänteiden joukossa oli usein varsinkin tuotantokausien lopuissa traagisia tapahtumia, missä joku sarjan päähenkilöistä käsikirjoitettiin ulos sarjasta. Useimmiten päähenkilö menehtyi tulipalossa, ratsastusonnettomuudessa, ampumavälikohtauksessa tai jossain muussa äkillisessä tapaturmassa. Jo esimmäisellä kaudella pienen lapsen äiti Kate sairastui leukemiaan ja kuoli. Musiikillisesti sarjan nostalgia toimi kaiken kaikkiaan erinomaisesti. Ja niinpä sarjan musiikista vastannut haki noihin kohtauksiin ”levylautaselta” tuohon ajan kuvaan sopivan kauniin kappaleen This Little Bird, ja kun se alkoi soida, voi aavistaa, että jotain lopullista tapahtuu.

Kolmas kohtaaminen tämän Pienen linnun kanssa tapahtui parisen vuotta sitten, kun olin saattanut vaimoni viimeiselle matkalleen. Olin yksin autossa matkalla kotiin varsin alakuloisissa tunnelmissa, ja avasin jossakin vaiheessa autoradion. Kuin tilauksesta tuolle ajomatkalle kovaäänisistä alkoikin soida Pieni lintu, mutta tällä kertaa Topi Sorsakosken levyttämänä versiona. Siitä kappaleesta olen jälkikäteenkin saanut lohtua, ja joskus iltaisin, kun elämä tuntuu perin vaikealta, annan musiikin viedä Pienen linnun sävelin.

Kommentoi

Hae Heilistä