Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Elisa Muhonen

Oodi kahvitauoille

Herätyskello soi aikaisin aamulla. Unesta vielä tokkuraisena kaivat unihiekat silmistäsi, ja alat valmistautua tulevaan työpäivään. Työpaikalle päästyäsi koet olosi edelleen hieman kohmeiseksi, eikä työnteko välttämättä ole tuona hetkenä se suurin motivaation lähteesi. Muutaman tunnin kuluttua sieraimiisi leijailee tuoreen kahvin tuoksu, ja hajuaistisi ohjaa sinut kahvihuoneeseen. Tiedät, että nyt on aika levätä ja ottaa paussi työnteosta.

Lohdullista on nähdä myös muiden työelämän soturien palaavan yksi toisensa jälkeen taukohuoneen suojaan laumansa pariin. Yksi tauon palauttavista taioista piileekin siinä, että kahvihuoneessa kaikki töihin liittyvät puheenaiheet lasketaan kirosanoiksi.

Monelle aamukahvi, joka juodaan mahdollisesti ensimmäisen kerran työpäivän aikana, on olennainen osa päivän aloitusta. Toki kahvin sijaan toiset valitsevat mieluummin esimerkiksi höyryävän kuuman kupillisen teetä. Itse kuulun heihin, joilla ei varsinaisesti kahvihammasta kolota, mutta joka juo siitä huolimatta mielellään kupin kahvia taukohuoneessa muun työyhteisön kanssa. Kahvitauko antaa mahdollisuuden irrottautua työn imusta ja olla oma itsensä ilman minkäänlaisia ammatti-identiteettiin liittyviä rooleja.

Taukojen merkitystä ei voi myöskään korostaa liikaa suorittamista suosivassa yhteiskunnassamme. Onneksi monilla työpaikoilla on ymmärretty kahvitauon merkitys niin yksilön hyvinvoinnin kuin myös koko työyhteisön näkökulmasta. Tutkimusten mukaan tauot esimerkiksi lisäävät työnteon tehokkuutta ja työssä viihtymistä. Siksi on kummallista, että kahvitauot eivät ole vieläkään laissa määriteltyjä.

Tietysti kahvitauko ei ole aina pelkkää harmoniaa ja täydellistä irrottautumista työstä. Esimerkiksi hoitoalalla kahvi jää valitettavan usein jäähtymään taukohuoneen pöydälle, kun potilashuoneissa painellaan kilpaa hoitajakutsunappeja tai iskee joku muu akuutti tilanne, jolloin hoitajalla ei yksinkertaisesti ole varaa jäädä lepäilemään taukohuoneen nojatuolille juotavansa äärelle. Valitettavasti nykyajan niukat hoitajaresurssit eivät ainakaan edesauta kunnon taukojen mahdollisuutta. Taukojen puutteellisuus on vain yksi osa hoitoalaa piinaavista haasteista, mutta sellaisenaan jo tarpeeksi voimakas vaikuttamaan työmotivaatioon ja ennen kaikkea työntekijän hyvinvointiin.

Kun työkiireet painavat ja stressitaso nousee, älä unohda kahvitaukoa. Kun työssäsi on meneillään hyvä flow, älä silloinkaan unohda kahvitaukoa. Paussin pitäminen on nimittäin investointi itseensä ja hyvinvointiinsa. Suomalainen tekee elämänsä aikana töitä keskimäärin 50 000 tuntia, joten siitä ajasta luulisi liikenevän jokunen osa myös sille pienelle, mutta sitäkin merkityksekkäämmälle hengähdystauolle.

Taukohuoneesta kuuluu jo kahvinkeittimen porina. On siis aika mennä kahville.

Kommentoi

Hae Heilistä