Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Eila Karkinen

Kesällä kaikki kukkii nopeasti

Kesä vaatii meiltä paljon. Osittain sen takia se on lempivuodenaikani – ei ainoastaan sään tai lämmön vuoksi, vaan siksi, että silloin kaikki herää eloon ja kukkii kiireellä. Suomen kesä vain on niin lyhyt, että parhaimmilleen on puhjettava muutamassa lomaviikossa tai enimmillään parissa kuukaudessa, jos ollaan optimistisia säiden suhteen.

Tuntuu siltä, että kesällä on pakko tehdä kaikki; harrastaa, kokea jotakin uutta, kokata jotakin uutta, matkustaa koti- ja ulkomailla, festaroida ja tavata kaikkia niitä ihmisiä, joille on luvannut näkevänsä sitten kun on aikaa. Tästä sopasta syntyy kiire, ja levottomuus siitä, jos ei ehdikään.

Yle haastatteli 10.7.2022 21-vuotiasta Elli Malista. Harvinaisten sairauksien takia Malisen päivärytmi on erilainen kuin monen muun, ja hän tarvitsee paljon enemmän aikaa arkisiin asioihin. Suuri määrä unta ja lepoa ovat välttämättömiä, jotta hemoglobiiniarvot pysyvät tarpeeksi korkealla.

Malinen sanoo kokevansa paljon fomoa. Fomo eli fear of missing out tarkoittaa pelkoa siitä, että jää jostakin paitsi. Alun perin lyhenne on ollut käytössä akateemisessa maailmassa ja internetissä, ja on nyt levinnyt yleiseen käyttöön Ylen sivuille asti.

Kesäisin ainakin oma fomoni puhkeaa kaiken muun lailla kukkaan. Jos on kesän töissä, opiskelemassa tai muuten vain viettämässä hiljaista elämää, tunne ulkopuolisuudesta voi äityä pahaksikin. Niin voi käy käydä, vaikka yleensä nauttisi hiljaisuudesta. Some ei välttämättä ole tunteen juurisyy, mutta varmasti edesauttaa sen kasvua, kun pääsee seuraamaan etupenkistä toisten elämien valittuja paloja.

Ulkopuolisuuden tunteelle on melkein aina muitakin aiheuttajia kuin ajanpuute. Kaikkeen mitä haluaisi tehdä ei välttämättä ole fyysisiä tai henkisiä resursseja. ”Välillä tuntuu tosi tyhmältä olla kiitollinen siitä, että pääsin käymään rannalla, kun monille se on itsestäänselvyys”, Elli Malinen tiivistää. Mielestäni on osuvasti sanottu, että kiitollisuus pienistä asioista tuntuu välillä hölmöltä. Se on vaikeaa, ja voi pahimmillaan tuntua pakotetulta. Kaikesta huolimatta hän yrittää olla kiitollinen.

Elli Malisen tarinassa on ennen kaikkea paljon muutakin kuin hänen kokemansa fomo. Jutun kärki on hänen ylläpitämänsä Instagram-tili @sairastellen, jolla hän jakaa sitä, millaista on olla nuori ja sairaslomalla. Somen kautta hän on saanut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat samanlaisissa tilanteissa. Samaistuttavien tarinoiden näkeminen helpottaa monia.

Mielestäni Elli Malisen tavassa olla realistisen positiivinen on ajatuksen siementä meille kaikille. Se on toki helpommin sanottu kuin tehty, ja ohi lentävät tapahtumat, ihmiset ja mahdollisuudet jäävät ärsyttämään. Mutta kuten aikaisempina vuosina on huomattu, elämä ihme kyllä jatkuu myös syksyllä, kun rauha ja lehdet laskeutuvat maan päälle. Ja sitten onkin taas kevät.

Kommentoi

Hae Heilistä