Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Elisa Muhonen

Joensuu, tuo suven (outo) helmi

Nyt, kun talven pimeys ja kylmyys ovat väistyneet, tulevat kaupunki ja joensuulaiset ulos kuorestaan nauttimaan kesän vihreydestä, lämmöstä – ja festareista. Kesä ja festarit vain kuuluvat yhteen, sen tietää jokainen. Sitä eivät ehkä kaikki tiedä, että Joensuu on ehdottomasti yksi Suomen mielenkiintoisimmista festarikaupungeista. Minäpä kerron, miksi.

Heti alkuun täytyy todeta, ettei Ilosaarirock esittelyjä kaipaa. Huomionarvoista on kuitenkin se, että Ilosaarirockissa tehtiin vuonna 2017 naku-uinnin epävirallinen maailmanennätys, kun 789 rohkeaa festivaalivierasta syöksyi Pyhäselän vesiin Linnunlahden uimarannalla. Harmi vain, ettei virallista Guinnessin tunnustusta tullut, sillä neljä uimaria oli poistunut vedestä liian aikaisin – kyllä, luit oikein.
Huolimatta siitä, ettei seuraavanakaan vuonna ylletty maailmanennätyksen tasolle, lauloivat 1 531 alastonta festarivierasta Maamme-laulua Linnunlahden vesissä.
Vaikka tempausta saatetaan pitää hölmönä ja naurettavanakin, kokivat monet kansallislaulun aikana rinnassaan herkistymistä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, jota vain suomalainen voi tuntea synnyinasussaan ventovieraiden keskellä. Sisun puutteesta ei rokkikansaa ainakaan voi syyttää.

Legendaarisen Ilosaarirockin lisäksi kaupungissa on tapahtumia kaikenikäisille. Nostalgiantäyteinen Ilovaari porskuttaa vuodesta toiseen Ilosaaressa, ja Vekararokki mahdollistaa perheen pienimmille turvallisen ja matalan kynnyksen ensiaskeleen festareiden iloiseen maailmaan. Parafestissä vammaiset taiteilijat esittävät korkealaatuista ja monenkirjavaa taidetta esteettömästi keskellä kaupunkia. Tarjontaa on siis luvassa laidasta laitaan.
Festivaalien välissä voi käydä joensuulaisittain nauttimassa Pielisjoen rannalla sijaitsevien jokilaivojen virvokkeita tai maistelemassa keskuspuistossa paikallista ylpeyttämme, Vesikioskin pullavohvelia. Monipuoliset tapahtumat ja ilmiöt takaavat sen, että kaupunki täyttyy kesällä junantuomista. Eikä ihme, sillä pidetäänhän Joensuuta viehättävänä ja rempseänä kesäkaupunkina.

Joensuu on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Tiedotusvälineissä ympäri maailmaa on kerrottu suomalaisesta ja nimenomaan joensuulaisesta umpioudosta tapahtumasta, jossa etsitään cooleinta raskaan metallin tahdissa tuulettavaa neulojaa. Kyseessähän ei voi olla mikään muu kuin heavyneulonnan maailmanmestaruuskisat, jotka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019 Taitokorttelissa. Kisan ennenkuulumattomuus – tai järjestäjän sanoin typeryys – on kiehtonut ulkomaita myöten, ja kisahakemuksia on saapunut lukuisista maista. Viime vuonna kilpailu järjestettiin verkossa, mutta tänä kesänä päästään vihdoin ja viimein hämmästelemään tätä omituista käsityön, harrastuksen ja urheilun sekametelishow’ta itärajan metropolissa. Pöljää, ja siksi niin nerokasta – tuskin maltamme odottaa!
Rauhaa ja rakkautta kaikille. Nautitaan suurenmoisesta festarikesästä!

Kommentoi

Hae Heilistä