Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Omat yrittäjät tekevät kaupungin

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virta, Karjalan Heili, Pohjois-Karjalan Kauppakamari, Joensuun Nuorkauppakamari ja Karelia-ammattikorkeakoulu etsivät vuodenvaihteen taitteessa Joensuun parasta asiakaspalvelukokemusta tarjoavaa yritystä.

Yleisökilpailu osoittautui todella suosituksi, ja 165 vinkatun yrityksen perusteella voi selkeästi todeta, että Joensuussa saa todellakin erinomaista palvelua todella monessa yrityksessä. Kiitos siitä kaikille teille yrittäjille ja yritysten henkilöstölle, varsinkin näinä aikoina, kun kolmatta vuotta painetaan rajoitusten ja epätietoisuuden viidakossa. Oman kaupungin yrittäjät ovat kiitoksemme ansainneet!

Oman kaupungin yritykset ovat enemmän kuin paikkoja ostaa tavaraa tai palveluita, ainakin minulle. Usein niihin nivoutuu elämän osasia, aikajanoja tai merkityksellisiä muistoja. Esimerkiksi Sointula on sympaattinen aito ravintola, jonka vetovoimaa lisää Jokelan muisto: Nuorena yhteiskuntatieteen opiskelijaheitukkana Jokelan jukeboksia tuli soitettua, ainakin opiskelijan tilipäivänä. Opiskelijavuosiin verrattuna ravintolassa käynnit ovat kovin vähentyneet, mutta edelleenkin on kotoisaa silloin tällöin astella oluelle Sointulaan ja laittaa jukeboksi soimaan.

Tai muisteltakoon, että Kelloliike Ilmakangas ei ole minulle vain korukauppa, vaan se on se liike, josta silloisen poikaystäväni, nykyisen puolisoni, kanssa kävimme kihlat ostamassa.

Ilmakankaalta löytyi myös vihkisormus, ja sieltähän avioherrani oli myös tyttärentekosormuksen minulle löytänyt. Aika paljon ja aika merkityksellisiä muistoja, lähes 30 vuoden ajalta. Ja lastentarvikkeet pienelle prinsessalle ostettiin Lastenliike Päivänsäteestä, ja lähikauppamme oli Reijolan K-Market. Tuttuja yritysten nimiä Joensuun parasta palvelua -kisasta.

Erinomainen palvelukokemus on se juttu asiakkaalle. Palveluliiketoiminnassa digiloikka on tuonut lähes ainoiksi yhteydenottovälineiksi valtakunnalliset puhelinpalvelunumerot, joissa painelet numerovalintoja kännykälläsi ja kuuntelet jonotusmusiikkia minuuttitolkulla saadaksesi jonkin asiasi hoidettua. Tai sitten tahkoat asiaa chattirobotin kanssa.

Uskon, että kivijalassa tulevat jatkossakin pärjäämään ne yritykset, jotka pitävät ovensa auki eläville ja sisään käveleville asiakkaille, kuuntelevat asiakkaan tarpeita ja odotuksia ja pystyvät tarjoamaan niihin ratkaisun. Näille yrittäjille on mukava huikata hyvät päivät myös ohi kulkiessaan niinä päivinä, kun akuuttia kulutustarvetta ei juuri ole. Kyllä oman kaupungin kauppias vaan kaupungin tekee.

Kaupunki on kooste kerroksellisuudesta eri aikakausilta, niin rakennusten kuin palveluiden osalta. Joensuun kävelykeskustassa on edelleen kymmeniä tyhjiä liikehuoneistoja tyhjillään. Toivottavasti kaupunkilaiset käyttävät oman kaupungin palveluita, jotta niihinkin vielä tyhjillään oleviin liiketiloihin syntyisi uusia, menestyksekkäitä yritystarinoita.

Kommentoi

Hae Heilistä