Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Kohti syksyä valoisin odotuksin

Syksy. Kosteaa, kylmää ja pimenevää. Haikeus hiipii mieleen, kun katselee sulkeutuvia kesäkahviloita, päättyvää kesän torikautta, hiljeneviä terasseja ja ulkotapahtumien päättymistä.

Mutta on syksyssä paljon hyvääkin. Varsinkin tänä syksynä: Rokotuskattavuus on mahdollistamassa tapahtumien ja normaalimman elämän avautumisen. Ja kai kyse on myös siitä, että rokotusten myötä pikkuhiljaa uskallamme itse kukanenkin palata sosiaalisemman elämän, harrastusten ja huvien pariin.

Opiskelijakaupungille tärkeä uutinen oli, että korkeakoulumme palaavat tänä syyslukukautena lähiopetukseen, ainakin opintojaan aloittavien kanssa. Myös kansainväliset vaihto-opiskelijat ovat taas palaamassa kampuksille.

Opiskelijoiden läsnäolo näkyy heti piristyksenä katukuvassa, kahviloissa, ravintoloissa ja kauppakeskuksissa. Opiskelijat ovat merkittävä palveluiden ja hyödykkeiden kuluttajaryhmä Joensuussa. Myös vuokra-asuntomarkkinat normalisoituvat lähiopetuksen myötä. Pelkkä etäopetus ei kuitenkaan syntynyt jäädäkseen. Sosiaalisen kanssakäymisen, läsnäolon merkitys on ymmärretty. Tervetuloa kaupunkiin opiskelijat, opiskelijatapahtumat ja mukananne tuoma elämänsyke!

Tänä syksynä iloa on tuottanut myös luonnon antoisa satokausi. Sosiaalinen media pursuaa sieni- ja omenapäivityksiä. Lämmin kesä on tuottanut antoisan sadon myös meille kotitarveviljelijöille. Edelleenkin satolootat pullistelevat tomaatteja, kurkkuja, kurpitsoita, ja luumutkin kypsyvät hyvää vauhtia.

Kulinaristina odotan aina innolla ravintoloiden syksyn tarjontaa. Sadon juurekset, vihannekset, marjat, sienet ja riista korvaavat kesäiset terassipitsat ja burgerit. On virkistävää, että eri vuodenajat näkyvät myös lautasella. Tänä syksynä tuomme sadonkorjuun ja lähiruoan teemaksi myös perinteisille Joensuun kauppatorin syysmarkkinoille. Järjestämme markkinat kauppatorilla 10.–11.9. yhdessä paikallisten lähiruokatoimijoiden kanssa.

Viime kauteen verrattuna minulla on paljon patoutunutta odotusta myös urheilutapahtumien suhteen. Voi kuinka toivoisin, että koripallo- ja muu sisäurheilun sarjakausi pääsisi pyörimään vihdoinkin meidän kannattajien, katsojien kanssa. Kyllä se tunnelma paikan päällä pelikatsomossa on jotain aivan muuta kuin tulosten lukeminen kännykän näytöltä.

Kiitos muuten Karjalaisen urheilutoimittaja Petri Siitoselle erinomaisista Twitter-päivityksistä – yhteys oman kaupungin joukkueiden kuulumisiin on tätä kautta pysynyt elävänä korona-aikana.

Tämä syksy tuonee valoa myös koronan kurittamalle elokuva-alalle. Vuonna 2020 tammi- ja helmikuussa oli yhteensä kaksi miljoonaa elokuvissakäyntiä, tammikuussa 2021 luku oli 27 000. Nyt syksyllä alkaa purkautua elokuvateattereiden tarjonnassa siirrettyjen ensi-iltojen pato. Ihanaa. Elämä.

Kommentoi

Hae Heilistä