Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Sohvaperunan syyshorros

Kesä oli aktiivista polskinnan ja hötkyilyn aikaa. Helteiset päivät puskivat paatuneimmatkin sohvaperunat ulos imppaamaan D-vitamiinia.

Mutta nyt se on ohi – on tullut ihana syksy, ja sen mukana lahoavan kuulaat päivät sieniretkineen kantarellikätköille tai rouskuapajille. Myös sade on ihana ja ihmeellinen, ainakin jos pukeutuu oikein. Kumpparit jalassa on kiva kävellä vesilammikkoon ja muistella, kuinka lapsena samanlainen lammikko saattoi olla mielikuvissa kuin syvä sininen valtameri, jonne voi sukeltaa.

Voit vetää yllesi sen vuoden 2017 Ilosaarirockin Ultra Bran keikkaa varten hankkimasi keltaisen sadetakin ja tehdä runollisia pyöräretkiä vaikka jokirannan luurankopuiden lomaan. Nurkan takana odottavat myös ensipolkaisut pakkasen rapeuttamalle lehtimatolle.

Kohta saa toteuttaa suomalaista arkimantraa ja raaputtaa jäälastuja auton ikkunasta kuin Saksikäsi Edward veistoksestaan.

Toisaalta syksyllä ei tarvitse tehdä mitään edellä mainittua. Mietitäänpä hetki: mitä monet eläimet tekevät viimeistään syksyn vaihtuessa talveen? Ne menevät talviunille tai horrokseen. Mikset menisi sinäkin , ainakin vähäsen? Lyhenevien päivien ja lonkeronharmaiden aamujen keskellä on kohtuutonta vaatia itseltään samaa aktiivisuutta kuin valoisina vuodenaikoina.

Tämähän on TV-kolumni, joten on aika tulla luontofantasioiden ja nostalgian ääreltä torkkupeiton ja tyynyjen vuoraamalle sohvalle. Siellähän se odottaa, elämänvalosi – televisio.

Syksy on täydellistä aikaa kadota elokuvien ja tv-sarjojen syleilyyn. Kaiva siis kaapista rakkaat villasukkasi, pehmeäksi möhnimäsi collegehousut sekä harsoksi kuluttamasi t-paita. Sulje verhot ja käy sohvan mutkaan. Se on nyt sinun lehtikasasi tai karhunpesäsi. Nyt on enää valittava, mitä haluat katsoa.

Ei ole rikos fiilistellä varhaista joulua Die Hardin parissa tai matkata Lapin hankien mystiikkaan Erik Blombergin ohjaaman Valkoisen Peuran parissa. Minulle syksy on vanhojen suosikkisarjojeni äärelle paluun aikaa. Pimeneviin iltoihini kuuluu usein muun muassa Twin Peaks -maraton.

Mikäli sohvalla horrostaminen ei nappaa, aina voit myös suunnata hämärän syliin elokuvateatteriin.

Syksy tuo tullessaan Elokuvateatterikeskus Tapioon liudan klassikoita, kun KAVI-sarja alkaa maanantaina 27.syyskuuta. Sarjan avaa vuonna 1991 ensi-iltansa saanut hyytävä klassikkotrilleri Uhrilampaat.

Kommentoi

Hae Heilistä