Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katri Hirvonen

Terrierismin terveyspommi

Ei kevättä ilman koirankakkakeskustelua, joka helleaallon kourissa jatkuu koirien uimapaikkakinasteluna. Saako rannalle mennä, voiko koira polskia samassa vedessä ihmisten kanssa?

Koirankakasta ärsyyntyneet kaipaavat koiraveroa takaisin, jospa koiraverolla kustannettaisiin myös koirien uimaranta. Mutta eivät koirat omaa veroa tarvitse, uimarannasta puhumattakaan. Koirat ja muut lemmikit voi valjastaa yhteiskuntaa hyödyttämään paljon tehokkaammin kuin muutamalla veroeurosella.

Eläinlääkäri hoiti navettakissaa ja totesi laskua kirjoittaessaan, että laskun kuuluisi olla verovähennyskelpoinen. Jos kerran rotanmyrkyt voi vähentää verotuksessa, niin miksei sitten pikkujyrsijöitä työkseen häätävän kissan kulut.

Navettakissat ovat vähentyneet navettojen mukana, ja rotatkin ovat joutuneet muuttamaan kaupunkeihin aiheuttamaan haittoja ihmisille ja rakennuksille. Taannoin kuulin Linnunlahdella vallankaappausta yrittäneestä rottapopulaatiosta, jota vastaan on jouduttu taistelemaan kovat myrkyt piipussa.

Rotanmyrkkyjä saavat levittää vain luvan hankkineet tuholaistorjujat, sillä niihin liittyy terveysriskejä muillekin kuin rotille. Vähemmän myrkyllisiä kissoja ja koiria saa ainakin vielä hankkia ilman koulutusta ja lisenssejä. Linnunlahdelle olisi voitu tuoda rotanmyrkkyjen sijaan ärhäkkä terrieristiryhmä, lauma rottakoiria ja kissoja toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä rottalahdissa.

Eläimet ovat eteviä edistämään ihmisten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Lemmikit liikuttavat ja lohduttavat, ne pitävät yllä arjen rakenteita. Lukukoirat auttavat lasta lukemaan, hevoset opettavat ihmisiä luottamaan ja liikkumaan, kanat ja lampaat saattavat elvyttää muistisairaan puheen. Vatsan päällä kehräävä kissa rauhoittaa levottoman mielen. Eläimet parantavat myös elimistön vastustuskykyä.

Perheeni on ollut lähes parikymmentä vuotta mukana kansainvälisessä allergiatutkimuksessa, jossa selvitetään, mitkä tekijät suojaavat maatilojen lapsia allergioilta verrattuna verrokkiperheisiin. Maatalouskodeissa leijaileva eläinpöly ja maaperän mikrobit näyttävät lisäävän vastustuskykyä jo sikiöaikana. Tätä ”luomulikaa” kannattaisi kaupunkeihinkin saada enemmän. Koiria sallitaan jo ravintoloihin, jospa ne pian sopisivat myös uimarannoille karvoineen kaikkineen.

Eläimiä kannattaisi ”työllistää” nykyistä systemaattisemmin monipuolisten terveysvaikutusten vuoksi. Jo pelkkä eläimen silittäminen rauhoittaa ja alentaa stressitasoa. Kun siihen lisätään lemmikin kanssa lenkkeily luonnossa, niin käsillä on yhdistetty mieliala- ja verenpainelääke. Onhan eläinavusteisen kuntoutuksen ammattilaiset muistettu kutsua uusien hyvinvointialueiden moniammatillisiin sote-tiimeihin?

Eläimissä piilee valtava kansanterveydellinen potentiaali. Koiraveron sijaan meillä tarvitaankin koiraverovähennystä, joka kannustaisi terveellisempään elämään. Värvätään lemmikit iloksi ja terveydeksi useammille, otetaan terrierismin terveyspommi hyötykäyttöön.

Kommentoi

Hae Heilistä