Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Maikin häät

Miksi Maikki on unohtunut, vaikka Aino muistetaan?

Tuotakin tuli mietittyä, kun Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen Alina Kuusisto ja Jenni Merovuo kertoivat (Karjalan Heili 30.6.2021) 150 vuotta sitten syntyneestä oopperalaulaja Maikki Pakarinen-Järnefelt-Palmgrenista (26.8.1871–4.7.1929) ja hänen menestyksestään maailmalla.

Aino Acktén (24.4.1876–8.8.1944) tietävät muutkin kuin kulttuuriin perehtyneet, Pakarinen, sittemmin Järnefelt ja lopulta Palmgren taitaa olla enemmän meidän joensuulaiset tietämä oma Maikki, vaikka ei hän saavutuksiltaan Actélle kalvennut.

Alina Kuusisto ja Jenni Merovuo nostavat Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen sivuille kirjoittamassaan blogissa esiin vielä kolmannenkin tasokkaan sopraanon, Ida Ekmanin (22.4.1875–14.4.1942).

Arvailuksi menee, mutta voisiko yksi syy olla Maikin räiskyvässä persoonassa? Kokivatko aikalaiset hänet liiankin boheemiksi niin, että häntä ei pidetty esillä samalla tavalla kuin Actéta?

Pienestä Joen kaupungista suureen maailmaan edenneen värikkään oopperadiivan tarinasta saisi vaikka millaisen musiikkinäytelmän. Heitänpä vakavan ehdotuksen Joensuun musiikki- ja tatteripiireille: alkakaapa valmistella kahden vuoden päähän produktiota nimeltä Maikin häät.

Elokuussa 2023 nimittäin tulee kuluneeksi 130 vuotta häistä, joita juhlittiin Joensuussa perjantaina 25.8.1893.

Käsikirjoittaja saisi tekstiinsä aineksia muun muassa sanomalehti Karjalattaresta, jossa mainostettiin pitkin elokuuta laulajaisia, jonka neiti Maikki Pakarinen tulisi antamaan torstaina 10. elokuuta Seurahuoneella herra Armas Järnefeltin suosiollisella avustuksella.

Konserttiarviossaan 15. elokuuta Karjalattaren kriitikko totesi, että herra Järnefelt esiintyi Joensuussa nyt ensimmäistä kertaa. Viimeiseksi kerraksi se ei jäänyt, sillä tuona kesänä Joensuu puhui Maikin ja Armaksen häitä, joita juhlittiin kolme päivää Lähtelän huvilalla (Heikki Tarma Heilissä 26.5.2021). Häiden jälkeenkin Armas säesti vaimoaan Joensuun Seurahuoneella.

Mielikuvitus lähti laukkaan, kun Alina Kuusisto kertoi Heilin haastattelussa, että myös Oskar Merikanto on säestänyt Joensuussa Maikkia.

Oskar Merikanto, Kesäillan valssin säveltäjä. Juhannuksen 2021 alla kun joensuulaisessa ravintolassa kuunteli pianisti Kemal Achourbekovin versiota, tuli mieleen pohdinta, onko itse säveltäjä soittanut joensuulaisessa ravintolassa valssiaan, joka Wikipedian väittämän mukaan ilmestyi vuonna 1895 nimellä I sommarkväll.

Tehkää se musiikkinäytelmä Joensuuhun kesäksi 2023!

Kommentoi

Hae Heilistä