Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Kamera käy!

Maidonlämpöisessä kesäyössä väreilee jotain kohtalokasta, kun Jalmari Pesonen kulkee pellon poikki. Pellolla hän kohtaa häntä hakemaan tulleen kuoleman viikatemiehen hahmossa. Hän pyytää kuolemalta lisäaikaa ehtiäkseen käydä iltalypsyn jälkeen katsomassa verkot sekä sanomassa eukolle edes muutaman kauniin sanan.

Kyseessä on kohtaus Markku Pölösen ohjaamasta Kivenpyörittäjän kylästä vuodelta 1995. Jalmari Pesosen roolissa nähdään jo edesmennyt Esko Nikkari. Kohtaus on muodostunut minulle henkilökohtaisesti tärkeäksi. Siinä on jotain elämän haurauden suurella lämmöllä kiteyttävää.

Kivenpyörittäjän kylä kuvattiin pääosin Juuassa Pielisen rannalla keskikesän koreudessa.

Mutta on näillä leveyksillä kuvattu paljon muutakin. Esimerkiksi Perttu Lepän elokuvat Pitkä kuuma kesä ja Helmiä ja sikoja ovat muotoutuneet monelle sukupolvikokemuksen kaltaisiksi kulttielokuviksi. Ne olivat nuorisokuvauksia, jotka avasivat aikanaan Pohjois-Karjalan omaleimaista identiteettiä ympäri Suomen.

Pohjois-Karjalan hohtavilla hangilla kuvattiin myös muun muassa vuonna 2019 kohtauksia Sorjosen kolmannelle kaudelle.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä hienoista Pohjois-Karjalassa ikuistetuista elokuvista ja sarjoista. Suosittelenkin tutustumaan siihen, mitä kaikkea täällä päin on kuvattu.

Elokuvien kuvauspaikoilla vierailu on nimittäin lähimatkailua helpoimmillaan. Lisättäköön vielä, että onpahan Pyhäselän jäällä kuvattu vuonna 1965 kohtauksia viisi Oscaria voittaneeseen David Leanin klassikkoon Tohtori Živagoon.

Viimeisen kahden viikon aikana Joensuun seudulla on kuvattu joulukuussa Yle Areenassa nähtävää nuorten jännityssarjaa nimeltään Lovi. Lukemani mukaan sarjassa merkittävässä osassa ovat metsien kuorruttamat maisemamme.

Tämä ilahduttaa minua kovasti, koska suurena kauhuelokuvien ystävänä olen metsäretkilläni monesti ihmetellyt, kuinka vähän Pohjois-Karjalan luontoa ja metsien mystiikkaa on hyödynnetty nimenomaan kauhun tai jännityksen elementtinä kotimaisissa elokuvissa tai sarjoissa.

Nyt vain odottamaan, milloin joku keksii kuvata Pohjois-Karjalassa esimerkiksi Robert Eggersin moderniksi klassikoksi nousseen The Witchin kaltaisen kansantarustoista jännitteensä ammentavan suomalaisen kauhuelokuvan.

Mutta millainen on sinun elokuviesi Pohjois-Karjala? Onko se otoksia Pielisen kimaltavasta pinnasta tai tuulessa huojuvasta kuusikosta, vai kenties syrjäkujalla tapahtunut rikos tai täydellisenä hehkuva suudelma kesäyössä?

Kommentoi

Hae Heilistä