Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Nyt tuuletetaan!

Silloin, kun hyviä asioita tapahtuu, on aika iloita. Viime aikoina näitä ilon aiheita onkin ollut paljon, jaanpa tässä kanssanne muutaman.

Elävät kaupunkikeskustat ry eli EKK mittaa vuosittain kaupunkien elinvoimaa. Joensuun elinvoimamittauksen tuloksessa pidän ihan huipputuloksena, suorastaan selätysvoittona sitä, että tyhjät liikehuoneistot eivät olleet edellisen vuoden keväästä lisääntyneet, vaikka puolitoista vuotta on kaupan alalla tehty työtä todella epävarmoissa ja haastavissa olosuhteissa.

Pidetään yhdessä huolta siitä, että kivijalkakauppa ja kahvila- ja ravintolatarjonta Joensuussa säilyy jatkossakin. Tämän viikon perjantaina ja lauantaina vietämme keskustan kesätuuletusta, eli laittakaamme ostoshortsit jalkaan ja lähdetään nauttimaan oman kaupungin palveluntarjonnasta.

Oman mukavan lisänsä palvelutarjontaan tuo kesäinen kauppatori, jonka raikkaat uudet kauppiaat ja tuotteet vanhojen rakastettujen rinnalla on otettu ilolla vastaan. Meidän kuluttajien valinnat ratkaisevat, kannattaako täällä Joensuussa yrittää, ja yritetään yhdessä pitää huolta siitä, että kannattaa.

Iloitsen kovasti myös pohjoiskarjalaisten nuorten yritteliäisyydestä sekä paikallisten oppilaitosten menestyksekkäästä yrittäjyyskasvatuksesta. Olen parin vaalikauden verran ollut Riverian hallituksen jäsenenä ja saanut läheltä seurata, kuinka systemaattisesti yrittäjyyden kouluttamiseen on Riveriassa panostettu. Riverian Peruuttamaton Asenne -malli voitti toukokuun lopussa Suomen Yrittäjien ja Skills Finlandin vuosittaisen yrittäjyyskilpailun.

Systemaattisesti yrittäjyyttä koulutetaan myös Karelia-ammattikorkeakoulussa. Näistä tekevien nuorten hedelmistä pääsemme nyt kaikki nauttimaan nuorten suunnitteleman, rakentaman ja ideoiman Origamipaviljongin luukulla, Joensuun kauppatorilla. Origami on samalla muistutus meille kaikille joensuulaisen puurakentamisen taidoista. Kiitos nuoret, Karelia ja Riveria! Luottamustehtävät osaltani päättyvät kuntavaaleihin, mutta hyvä yhteistyö jatkuu.

Yhdessä tekemisen henki ja meininki on myös aihe, josta pitäisi puhua enemmänkin. Vuosi sitten keväällä torin reunoilla puhetta herätti huoli nuorista. Polkaisimme Virralla kaupungin nuorisotoimen ja Karelia-amk:n hyvällä henkisellä tuella Tee Joensuu! -haastekampanjan yhdistyksille ja toimijoille, joilla voisi olla annettavaa nuorten osallisuuden lisäämiseksi kaupungissamme. Kolmessa viikossa on jo monenlaista kaupunkitekemistä järjestetty isolla sydämellä, ja yli sata nuorta on jo kohdattu. Lupaan, että kampanja jatkuu niin pitkään kuin tekijöitä ilmoittautuu mukaan.

Tuuletetaan kesälle, tuuletetaan paremmille ajoille! Koronarokotukset etenevät, ja epidemian rauhoittuminen mahdollistaa myös kulttuurielämän käynnistämisen kauppatorilla. Kylläkin vielä pienimuotoisesti, mutta nautitaan nyt isosti pienistäkin tapahtumista. Ja jaksetaan vielä tsempata hetki käsidesien ja maskien kanssa. Itse tuuletan tiistai-iltana; silloin saan ensimmäisen pistoksen koronarokotetta.

Kommentoi

Hae Heilistä