Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Luonnollinen kuin Instagram-malli

1990-luvun jälkeen on maailmanlaajuisesti tehty arviolta ainakin 250 miljoonaa täyteainehoitoa, kirjoitti Helsigin Sanomat 20.5.2021. Hoitojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti myös Suomessa.

Kauneusihanteiden luomista paineista ja niiden seurauksista on puhuttu paljon, mutta nykyajan täyteainehoitojen ja laserointien ristitulessa niitä ei voida painottaa liikaa. Täyteainehoitojen suosion kasvun taustalla on osaltaan nykypäivän luonnonkauniiseen ulkonäköön tähtäävä trendi, vaikkakin luonnollisen freesin ulkonäön saavuttamiseksi on usein käytetty valtavasti aikaa ja rahaa. Samaan aikaan tavoiteltavaa on se, ettei oman ulkonäön eteen pitäisi nähdä turhamaisesti liikaa vaivaa, mikä tekee koko ihanteesta paradoksin.

 

2020-luvun kauneusihanteet ovat kenties sallivampia kuin koskaan, ja yhä useammat brändit ovat ottaneet mainoskasvoikseen erikokoisia ihmisiä korostaakseen kehopositiivisuutta. Tietyt asiat ovat kuitenkin tiukassa; iho on jokaisessa katalogikuvassa edelleen täydelliseksi photoshopattu, hampaat ovat valkoiset, huulet täyteläiset ja hiukset kiiltävät.

Toisin kuin vahva meikki huulipunineen ja luomiväreineen, hillitympi look ei hyppää tavallisen ihmisen silmille vaan näyttäytyy juuri sellaisena kuin sen on tarkoituskin – luonnollisena. Jos kuukausittaiseen kauneudenhoitorutiiniin sisältyvät brow lift, lash lift, sokerointi, valoimpulssihoidot ja suihkurusketus, on luonnollisen kauneuden saamisen hinta kuitenkin jo lähellä nelinumeroista.

 

Täyteainehoitojen käyttö on lisääntynyt maailmanlaajuisesti, koska oma, vähitellen ikääntyvä kauneus halutaan säilyttää pidempään mahdollisimman luonnollisen näköisesti. Samalla tehdyt toimenpiteet tahdotaan usein pitää salassa.

On hienoa, että nykyisin ulkonäköä on mahdollista muokata riskittömämmin ja huomaamattomammin kuin ennen, eikä kyse ole siitä, etteikö kukin saisi muokata omaa ulkonäköään vapaasti. Myös luonnollisuuden ihainnointi on paperilla hyvin positiivinen trendi.

Asioista pitäisi kuitenkin puhua niiden oikeilla nimillä, ja olisi mahtavaa, jos toimenpiteiden suhteen oltaisiin avoimempia – ei voida puhua luonnollisuudesta, jos sitä kuvastava lopputulos on saavutettu kaikkea muuta kuin vaivattomasti. Samaan aikaan nuorten naisten ihannoima ”Instagram baddie” syö päivittäin roskaruokaa mutta on silti hoikka ja treenattu.

 

Kaiken ytimessä on se, että luonnollisena pidetään sitä, mitä mediakuvastossa ja somessa näkyy, vaikka oikea luonnollisuus on yleensä sitä, mitä näkee suihkun jälkeen peilistä.

Eräs Instagramissa seuraamani yhdysvaltalainen lifestyle-vaikuttaja on omistanut kokonaisen täyteaineet-nimisen kansion sille, millä kaikilla tavoilla hän on ulkonäköään muokannut. Äkkiseltään tehtyjen operaatioiden määrää ei tosiaan arvaisi. Tällaista avoimuutta kuitenkin tarvitaan julkisuudessa lisää, sillä harhaanjohtavia kauneusihanteita meillä on jo tarpeeksi.

Kommentoi

Hae Heilistä